Szendvicsbe vagy sültkrumplihoz jöhet a pofonegyszerű aioli szósz?
Egyre távolodunk a nyártól és a Földközi-tenger most elérhetetlenül messzinek tűnhet. Ám megidézhetjük az ízvilágát, ha ezt a pikáns aïoli szószt elkészítjük. Szendvicsekbe és hamburgerekbe lehel mediterrán lelket, de sült krumplihoz mártogatósnak is ideális. Sőt, húsgolyót és csirkét tesz porhanyóssá, de grillezni való húsok pácolásához szintén tökéletes.
Aki rövidre zárná a kérdést, az sima majonézhez is tehet pár extra hozzávalót, és máris megtapasztalhat valamit az aioli-életérzésből – ám a gourmandok tudják, hogy ennél azért picit másról van szó. A frissesség és a minőség miatt érdemes otthon nekiállni a mártás elkészítésének.
Több variáció is szóba jöhet – az igazi fokhagymásan, ám ha valaki kihagyná ezt a markáns fűszert, az is megoldható. Maradjunk az eredetinél: a megpucolt fokhagyma-gerezdeket hintsünk meg pici olívaolajjal, majd egyesével csomagoljuk alufóliába őket. 45 percig süssük, aztán vegyük ki a lágy és ízletes eredményt a sütőből. Klasszikusan olívaolaj, póré- vagy metélőhagyma, csípős paprika, rozmaring, bazsalikom, aszalt paradicsom, koriander, só és cajun jellemezheti a szószt, de az ízesítésnél variálhatunk akár garam masala, kapor, kakukkfű, jalapeno, avokádó, sriracha chili, áfonyaszósz vagy citrusreszelék bevetésével is.
A rozmaringos verzióból szendvicsre vagy hamburgerbe javasolt tenni: szárnyakat kap a saláta-wrap, ha karamellizált vöröshagymához passzintjuk. De a barnulást eredményező searing technikával vagy grillen készült csirkemell esetében is isteni az eredmény. A pulykás szendvicshez az áfonyás-paradicsomos-bazsalikomos aroma megy jól, és a sült krumplihoz mártogatni is ínycsiklandó lesz. A grillezés előtt a húsgolyókat ugyanígy ebbe pácolhatjuk. Van, aki turmixgépben készíti a szószt, de ez egyáltalán nem előírás.
Perzsa
Forrás: houseofnasheats.com