Paradicsomos-besameles rakott spagetti
Ebben a hőségben kétszer is meggondoljuk, hogy bekapcsoljuk-e a sütőt. Ezért a tésztáért viszont tuti megéri! Könnyű, nyárias és nagyon-nagyon krémes. És nem csak spagettivel jó! Készülhet rövidebb fajtájú tésztafajtákkal is, például pennével vagy szarvacskával is.
Hozzávalók
6 személyre- 40 dkg spagetti tészta
- só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 konzerv (80 dkg) hámozott paradicsom
- 2 teáskanál tetszőleges mediterrán fűszerkeverék
- 8 dkg vaj
- 8 dkg liszt
- 8 dl tej
- reszelt szerecsendió
- 30 dkg mozzarella sajt
Elkészítés
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
Közben az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megpucolt, áttört fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Felöntjük a paradicsommal, fűszerezzük a mediterrán fűszerkeverékkel és sóval, majd lassú tűzön sűrű raguvá főzzük.
A besamelhez egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, majd fokozatosan hozzáöntjük a (meleg) tejet, és simára keverjük, besűrítjük. Közben sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Egy nagy méretű sütőtál aljába egyenletesen egy kevés besamelt öntünk. Erre tesszük a főtt tésztát, amelyen egyenletesen eloszlatjuk a paradicsomos ragut. Meglocsoljuk a többi besamellel, és rátépkedjük a mozzarella sajtot. 180 °C-os sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve tálaljuk.