Lassan főtt kolbászos-paradicsomos tésztaragu
Vörösbor és hosszabb főzési idő – ez a titka ennek a fogásnak. Na meg a rozmaring!
Hozzávalók
4 személyre- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg sárgarépa
- 25 dkg puhább kolbász
- 1 ág rozmaring lecsipkedett levelei
- 2 doboz (80 dkg) hámozott paradicsom (konzerv)
- 2 dl száraz vörösbor
- só, őrölt fekete bors
- 35 dkg spagetti
- parmezán vagy grana padano és bazsalikomlevelek a tálaláshoz
Elkészítés
Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megtisztított, felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, majd a megpucolt, kis kockákra vágott répát. Pár perc múlva mehet bele a lehéjazott, morzsásra tört kolbász és a finomra aprított rozmaring is.
Amikor zsírjára sült a kolbász, felöntjük a paradicsommal, felforraljuk, majd alacsony-közepes lángon legalább 30 percet főzzük, közben apránként hozzáadagoljuk a bort, valamint sózzuk és borsozzuk. Ha szükséges, kevés vizet is adhatunk hozzá, de alapvetően sűrű raguvá kell összefőnie.
A spagettit lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Beleforgatjuk a raguba, parmezánforgáccsal megszórva, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.