Sütőtökös penne
Ősszel és télen legalább heti kétszer készítek valamit sütőtökből. Lehet leves, süti, szeretem „csak úgy” megsütve snacknek, salátába vagy éppen tésztaszósznak. Most ez utóbbi következik.
Hozzávalók
4 személyre- 30 dkg kelbimbó
- só
- 35 dkg sütőtök (tisztított súly)
- 35 dkg penne
- 3 evőkanál olaj
- 4 kisebb szelet csont nélküli tarja (kb. 30 dkg)
- őrölt fekete bors
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 dl főzőtejszín
- reszelt szerecsendió
- grana padano vagy parmezán a tálaláshoz
Elkészítés
A kelbimbót megtisztítjuk, a szemeket kettévágjuk, enyhén sós vízben roppanósra főzzük. A megtisztított, kis kockákra vágott sütőtököt szintén sós vízben puhára főzzük. A zöldségeket leszűrjük. A tésztát egy 3. lábasban, enyhén sós vízben al dentére főzzük, leszűrjük, a tészta főzővizéből pár dl-t félreteszünk.
Az olajat felhevítjük egy serpenyőben. A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, felcsíkozzuk, erős lángon átsütjük. Közben hozzáadjuk a kelbimbót, és összesütjük a lereszelt fokhagymával együtt.
A sütőtököt a félretett főzővíz folyamatos hozzáadásával krémesre pürésítjük. Egy serpenyőbe kanalazzuk, felöntjük a tejszínnel, sóval, borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük, beleforgatjuk a pennét. Ha szükséges, még kevés főzővizet adhatunk hozzá.
A pennét a húsos-kelbimbós feltéttel és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.