Tavaszi sonkás-hagymás rizottó cukkinivel
Egyik kedvencem a zsenge újhagyma és a cukkini, így ezek a hozzávalók gyakori vendégek a tavaszi ételeimben. A hosszú tél után jól esnek a könnyed, zöldséges fogások, a krémes rizottó pedig szuperül egészíti ki a friss ízeket. Fontos: a rizottó akkor igazán finom, ha lágy és krémes állagú. Ennél az ételnél nem cél a „pergős” állagú rizs, készítsétek krémesre, és tálaljátok rögtön, amint elkészült.
Hozzávalók
4 személyre- 1 db cukkini (kb. 25-30 dkg)
- 1 teáskanál olívaolaj
- 50 dkg rizottó rizs (arborio, carnaroli)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor újhagyma
- 2 dl száraz fehérbor
- kb. 1,3-1,5 l zöldségalaplé (esetleg víz)
- 2 ág friss kakukkfű
- só, őrölt fekete bors
- 8 dkg vaj
- 5 dkg reszelt parmezán
- 15 dkg fekete-erdei sonka
Elkészítés
A cukkinit megmossuk, felkockázzuk. Egy nagyobb lábasban vagy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat. Rádobjuk a cukkinikockákat, átpirítjuk, majd szűrőkanállal kivesszük és félretesszük.
A helyükre szórjuk a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát, valamint az újhagyma felkarikázott fehér részét. Megpároljuk. Rátesszük a rizst, 1-2 percet pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon elpárologtatjuk az alkoholt.
Ezután a rizsre merőkanalanként rámérjük a zöldségalaplevet. Mindig akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha az előző már elpárolgott. Közben beletesszük a kakukkfű lecsipkedett leveleit, és finoman sózzuk, borsozzuk.
Közepes lángon, folyamatosan kevergetve és pótolva az alaplevet addig főzzük a rizst, amíg krémes állagú lesz, de a szemek haraphatóak maradnak. Körülbelül 18-20 percig készítjük így a rizottót.
Miután kialakult a krémes állag, ízlés szerint még utánasózzuk az ételt. Beletesszük a felkockázott vajat, a lereszelt parmezánt, a cukkinikockákat és a felcsíkozott sonkát, majd az egészet összeforgatjuk.
Aprított újhagymazölddel meghintve tálaljuk.