Körtekenyér
Igaz, hogy még majdnem tél van, de azért fókuszáljunk inkább a tavaszra. És bár a körte egész évben elérhető gyümölcs, mégis inkább erre szavaztam, mint a banánra, mert abból már olyan elegem volt, és annyi banánkenyeret sütöttem a télen, hogy a látványát se bírtam. Ja, merthogy vasárnapi vendégségre készültem, sütivel, kávéval, és ehhez a könnyen elkészíthető recepthez nyúltam, ami a száraz és nedves hozzávalók előkészítése után csak egy keverés, és sütés. Tulajdonképpen ezt a receptet használom a banánkenyérhez és a répatortámhoz,, talán a fűszerezést változtatom, de azt se mindig. Szinte bármilyen gyümölcshöz, vagy akár zöldséghez is passzol, pl. lehetne almával helyettesíteni a körtét (és persze banánnal, vagy reszelt répával), bár ahogy a körtével is, az a tapasztalatom, hogy az íze kevésbé jön át, inkább a textúrája az, ami számít. Minden esetre finom lett a körtekenyér (a banánkenyér után szabadon), és örülök, hogy kipróbáltam, többször fogok ilyet csinálni.
Hozzávalók
- 48 dkg liszt
- 1 ek sütőpor
- 1 csipet só
- 1 ek őrölt fahéj
- 17 dkg puha vaj vagy olaj + a sütőedénybe
- 10 dkg dió (mandula, mogyoró), elhagyható
- 35 dkg cukor
- 3 enyhén felvert tojás
- 30 dkg reszelt körte (2-3 normál méretű)
- 2 tk vaníliakivonat
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. Vajazd ki a csatos tortaformádat, ha van kuglófszerű betétje, még jobb. Keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat. Ha használsz magokat, akkor vágd durvára, és ezt is forgasd bele a lisztbe. A vajat keverd krémesre (nem kell gépi habverővel, csak, hogy könnyebben keverhető legyen, de akár meg is olvaszthatod), add hozzá a a cukrot, a tojást és a vanília kivonatot, majd tedd félre.
A körtéket csak ilyenkor, az utolsó pillanatban reszeld le, hogy ne barnuljon meg, majd ezt is add a nedves hozzávalókhoz, aztán az egész keveréket add a száraz alapanyagokhoz. Keverd el, de ne dagaszd, csak épp nedvesítsd át a lisztet, hogy sehol ne maradjon száraz folt, majd kapard a előkészített tortaformába, és mehet a sütőbe 1 órára, vagy amíg egy tű tisztán ki nem jön belőle, és a teteje szépen meg nem barnult.
Hagyd a formában hűlni 15 percet, majd borítsd rácsra, és ott hűtsd ki teljesen. Porcukorral megszórva tálald.