Soksajtos puffancsok sült kápiás humusszal
Éppen vége a karácsonyi-szilveszteri sütirohamnak, de máris nyakunkon a farsang. Első körben egy puffancs receptet hoztam jó sok sajttal, valahogy nekem így januárban jobban esnek a sós ízek a bejglihegyek után.
Hozzávalók
16 darabhoz- A puffancsokhoz:
- 15 dkg füstölt sajt
- 10 dkg trappista sajt
- 5 dkg parmezán sajt
- 2 tojás
- 2 dkg panko morzsa
- só, őrölt fekete bors
- 4 dl olaj a sütéshez
- A humuszhoz:
- 25 dkg kápiapaprika (3 közepes darab)
- 30 dkg csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
- 2 evőkanál tahini
- só, 1 csipet őrölt fehérbors
- olívaolaj
- fekete szezám a díszítéshez
Elkészítés
A humusz elkészítésével kezdjük: ehhez a kápiákat megmossuk, majd sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk mindet. 200-210 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és forgatva addig sütjük, amíg egyenletesen megbarnul a héjuk. Ekkor kivesszük a sütőből, letakarjuk alufóliával, és megvárjuk, hogy langyosra hűljenek.
A pihentetett paprikák héját lehúzzuk, csumájukat, magjaikat, ereiket eltávolítjuk. Miután teljesen kihűltek, késes aprítóba tesszük a lecsepegtetett csicserivel (pár szemet félreteszünk a díszítéshez), a tahinivel, a sóval és a borssal együtt. Összetörjük, majd vékony sugárban elkezdjük hozzácsorgatni az olívaolajat, egészen addig, amíg megfelelően krémes állagú lesz a humusz.
Közben a puffancsokhoz a sajtokat finom lyukú reszelőn lereszeljük. Keverőtálba tesszük, hozzádolgozzuk az elhabart tojásokat és a pankót, sózzuk, borsozzuk. A masszából 16 kis golyót formázunk. Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük.
A humuszt megszórjuk a félretett csicseriborsóval és a fekete szezámmal, majd a kész sajtpuffancsok mellé tálaljuk.