Különlegesen finom almás süti recept következik
Nemrég Gyulán jártunk barátoknál. Több szempontból is fantasztikus volt ez az utazás: a város maga gyönyörű, a vár, és a benne található múzeum is szuper, a fürdőt nagyon élveztük, na és a vendéglátásra pedig nincsenek szavak. A kemencében sült liba fenomenálisra sikerült, fácánleves, savanyúság, házipálinka… Volt minden, mi szem-szájnak ingere.
És hát ott volt az almás süti, ami a mi családunkban amúgy is mindig elfogy, de ez a verzió annyira különlegesen finom volt, hogy tudtam, hogy nekem is meg kell sütnöm. A tésztája puha, a töltelék pont jól édes és nagyon almás, dió pedig csak a tetején van, ami különösen nekem kedvez, mert én vagyok az, aki nem szereti, ha a töltelékben dió van, akár csak a tésztára szórva is. Mintha nekem találták volna ki ezt a pitét.
A mára csak Magdi almáspitéjének nevezett receptet a gyöngybetűvel vezetett füzet lapjairól is lefényképeztem, mert így igazi az élmény. Eddig nem találkoztam olyannal, akinek ne ízlett volna, így most, a német alma nap tiszteletére, veletek is megosztom. Jó tudni, hogy a töltelék bármi lehet, nem csak alma, hanem más gyümölcs, mák, vagy túró, de mivel így próbáltam, én még csak ezt készítettem. Talán nyáron rávisz a lélek egy barackosra is.
Hozzávalók
- A tésztához:
- ½ kg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 25 dk vaj
- 2 dl tejföl
- A töltelékhez:
- 1 ½ kg alma meghámozva, lereszelve
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor (vagy 1 rúd vanília magjai kikaparva)
- ½ tk fahéj, vagy ízlés szerint
- A tetejére:
- 1 tojás
- 15 dkg dió durvára vágva
Elkészítés
A tésztához az összes hozzávalót gyúrd össze, de csak addig, míg összeáll tésztává, majd oszd ketté, és tedd a hűtőbe pihenni, amíg elkészíted a tölteléket. Ehhez az almát keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal , és közepes lángon, 15 perc alatt (ha szükséges, tovább), párold puhára, majd tedd félre hűlni.
Melegítsd elő a sütőt 160ºC-ra. Az egyik fél adag tésztát nyújtsd akkorára, amekkora sütőformát használsz, villával szurkáld meg, majd süsd elő 10 percig. Ezután simítsd rá a tölteléket, fedd be a másik kinyújtott tésztalappal, ezt is szurkáld meg, majd kendd meg a kissé felvert tojással. Szórd meg a durvára vágott dióval, és mehet a sütőbe kb. 45 percre, vagy amíg pirosra nem sül a teteje. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, de tuti, hogy nem fogsz tudni ellenállni neki forrón se. De szeletelni akkor tudod igazán jól, ha már kihűlt.