Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Különlegesen finom almás süti recept következik

A tésztája puha, a töltelék pont jól édes és nagyon almás, dió pedig csak a tetején van, ami különösen nekem kedvez, mert én vagyok az, aki nem szereti, ha a töltelékben dió van, akár csak a tésztára szórva is. Mintha nekem találták volna ki ezt a pitét.
2018. January 11.

Nemrég Gyulán jártunk barátoknál. Több szempontból is fantasztikus volt ez az utazás: a város maga gyönyörű, a vár, és a benne található múzeum is szuper, a fürdőt nagyon élveztük, na és a vendéglátásra pedig nincsenek szavak. A kemencében sült liba fenomenálisra sikerült, fácánleves, savanyúság, házipálinka… Volt minden, mi szem-szájnak ingere.

És hát ott volt az almás süti, ami a mi családunkban amúgy is mindig elfogy, de ez a verzió annyira különlegesen finom volt, hogy tudtam, hogy nekem is meg kell sütnöm. A tésztája puha, a töltelék pont jól édes és nagyon almás, dió pedig csak a tetején van, ami különösen nekem kedvez, mert én vagyok az, aki nem szereti, ha a töltelékben dió van, akár csak a tésztára szórva is. Mintha nekem találták volna ki ezt a pitét.

A mára csak Magdi almáspitéjének nevezett receptet a gyöngybetűvel vezetett füzet lapjairól is lefényképeztem, mert így igazi az élmény. Eddig nem találkoztam olyannal, akinek ne ízlett volna, így most, a német alma nap tiszteletére, veletek is megosztom. Jó tudni, hogy a töltelék bármi lehet, nem csak alma, hanem más gyümölcs, mák, vagy túró, de mivel így próbáltam, én még csak ezt készítettem. Talán nyáron rávisz a lélek egy barackosra is.

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • ½ kg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 25 dk vaj
  • 2 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 1 ½ kg alma meghámozva, lereszelve
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy 1 rúd vanília magjai kikaparva)
  • ½ tk fahéj, vagy ízlés szerint
  • A tetejére:
  • 1 tojás
  • 15 dkg dió durvára vágva

Elkészítés

A tésztához az összes hozzávalót gyúrd össze, de csak addig, míg összeáll tésztává, majd oszd ketté, és tedd a hűtőbe pihenni, amíg elkészíted a tölteléket. Ehhez az almát keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal , és közepes lángon, 15 perc alatt (ha szükséges, tovább), párold puhára, majd tedd félre hűlni.

Melegítsd elő a sütőt 160ºC-ra. Az egyik fél adag tésztát nyújtsd akkorára, amekkora sütőformát használsz, villával szurkáld meg, majd süsd elő 10 percig. Ezután simítsd rá a tölteléket, fedd be a másik kinyújtott tésztalappal, ezt is szurkáld meg, majd kendd meg a kissé felvert tojással. Szórd meg a durvára vágott dióval, és mehet a sütőbe kb. 45 percre, vagy amíg pirosra nem sül a teteje. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, de tuti, hogy nem fogsz tudni ellenállni neki forrón se. De szeletelni akkor tudod igazán jól, ha már kihűlt.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!