A hagyományos egy kicsit másképp: Vaníliás-banános piskóta
Hozzávalók
- A piskótához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál liszt
- Csoki ganache-hoz:
- 200 g étcsokoládé
- 200 ml habtejszín
- A krémhez:
- 500 ml tej
- 5 db tojássárgája
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 db vanília rúd
- 5 evőkanál kristálycukor
- 50 g vaj
- A banán turmixhoz:
- 4 db érett banán
- 3 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrőlt fahéj
- 10 g zselatinpor
- 1-2 dl tej
Elkészítés
Először süssük meg a piskótát: a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét elkezdjük felverni egy csipet sóval, majd amikor kezd habosodni, hozzáadjuk apránként a cukrot. A sárgáját is kihabosítjuk, ezután óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjéhez. Hozzászitáljuk a lisztet is három részletben és alaposan elkeverjük egy spatula segítségével. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és egyenletesen kikenjük kb. 1 cm vastagra. 180 fokon, kb. 10-12 perc alatt készre sütjük (tűpróbával).
Amíg hűl, kifőzzük a csokoládi ganache-t: ahabtejszínt felforraljuk és az apróra tördelt étcsokira öntjük.1 percig állni hagyjuk, majd alaposan elkeverjük.Ha picit visszahűlt, ráöntjük a kisült piskótalapra és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a házi vanília pudingot.
Majd a krémet: a tejet a vaníliarúd kikapart magjával felmelegítjuk a keményítőt a tojások sárgájával és a cukorral, majd csomómentesre keverjük. Ha picit visszahűlt a tej, 2-3 evőkanállal hozzá kanalazunk a tojássárgájás részhez, elkeverjük, majd hozzáöntjük a tejhez, folyamatos keveréssel sűrű pudingot főzünk. Ha elkészült, félretesszük.
A vajat felkockázzuk és belekeverjük. Frissentartó fóliát szorosan nyomkodjuk bele a krémbe, hogy ne bőrösödjön, miközben hűl. Igy hagyjuk szobahőmérségletűre kihűlni. Ha visszahűlt, öntsük rá a csoki ganache-ra és rakjuk vissza a hűtőbe, míg elkészítjük a banánturmixot.
A zselatin kivételével mindent belemérünk egy turmixgépbe és összeturmixoljuk. A zselatint annyi hideg vízbe áztatjuk, hogy éppen ellepje. Pár percig állni hagyjuk, majd mikróba csípősre melegítjük és hozzákeverjük a banánturmixhoz. Ráöntjük a már megdermedt vanília krémre és 3-4 órára hűtőbe rakjuk. Karamellizált banán szeletekkel, pörkölt mandulával díszítjük.