Melengető és krémes őszi desszert roppanós réteggel: rizskoch kicsit másként
Csak eljött ez az idő is, másfél hónap van Karácsonyig, az idő lehűlt – bár kaptunk egy megkésett indián nyarat – egy jó időre, közeledik a tél. Amit ugye imádok. Nem. De nem baj, egy pozitívuma van a hideg időnek is a hó mellett (ha esne): be lehet kuckózni, és finomakat lehet hozzá enni.
Előkerülnek a gyümölcs teák is újra, és most nem jegesen, hanem forrón szürcsölgetjük, vastag zokniban, egy jó könyvvel. És persze jönnek a tartalmasabb ételek, desszertek is, például ez a tejberizs torta is, ami tulajdonképpen nem is tejberizs, hanem rizspuding, ami nem olyan száraz, mint a rizskoch, hanem krémesebb, selmyesebb. Ráadásul ha tortaként készíted, akkor még egy karamell réteg is kerül a tetejére, mint egy crème brulée-nek, és még hűteni sem kell, annyi tojás van benne. Én szeretem kis adagokban készíteni, és nem tejberizs tortának, hanem tejberizs crème brulée-nek hívni, és ilyenkor hűtöm is egy kevest, mert úgy még selymesebb lesz. Tálalás előtt szórom meg cukorral, amit rákaramellizálok, és így megtévesztésig hasonlít az égetett krémhez, és csak az első kanál árulja el, hogy mi is ez valójában.
Íme a még hidegen is melengető, otthonos érzést adó rizspuding torta receptje, remélem, nektek is ízlik majd.
Hozzávalók
- 10 dkg rizotto rizs (pl Arborio. Nem kell átmosni főzés előtt)
- 6 tojás
- csipet só
- 20-30 dkg cukor, ízlés szerint
- 8 ek barna cukor a tetejére
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- ½ l tej
- 2 tk vaníliakivonat
- vaj a kikenéshez
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. Vajazd ki a tortaformát és szórd meg cukorral, hogy az oldalaira is tapadjon. A rizst tedd fel forrni, és ha felforrt, főzd 10 percig, aztán szűrd le. Közben keverd össze a tojásokat a cukorral, a citrushéjakkal és a lével, a vaníliakivonattal, végül a kb. 55ºC-ra melegített tejjel (épp, hogy bele tudod dugni az ujjad).
Add a rizshez az egész keveréket, majd öntsd a kivajazott formába. A rizs az aljára süllyed, ami nem baj. Tedd a sütőbe, és kb. 45 perc alatt süsd meg úgy, hogy a közepe még kissé remegjen, de már fel van puffadva. Vedd ki, és a formában hagyd kihűlni.
Ha szobahőmérsékletű, akkor már ügyesen kiemelheted, megszórhatod barna cukorral, és karamellizáló pisztollyal rá is égetheted. Ha nincs ilyened, akkor hagyd a formában, és grill alatt karamellizáld rá a cukrot a sütőben. Ne ilyedj meg, elég feketés lesz a cukor. Vágd körbe, majd így vedd ki. Ha kis formákban sütöd, a sütési idő értelemszerűen rövidül, valamint nem kell kivenni formából, hanem abból lehet enni, hiszen egy adagos desszert lesz belőle.