10 tipp macaronsütéshez
Ezek a francia apróságok sokszor még a legedzettebb szakácsokon is könnyen kifognak. Még akkor is balul sülhet ki 1-2 adag, ha egy minden részletre kiterjedő, pontos receptet követünk. A párás levegő, egy pontatlan sütőhőmérő, vagy a túlkeverés mind-mind a macaron ellenségei. De mielőtt bedobjuk a konyharuhát, fussuk át a következő 10 tippet, hogy kiküszöböljünk mindenféle kellemetlenséget.
1.idősebb tojásfehérje: Az öregedés kiszárítja a tojásfehérjét, melyből sokkal keményebb, stabilabb habcsókokat készíthetünk. Helyezzük a fehérjéket egy műanyag fóliával lefedhető tálba, a fóliába szúrjunk fogpiszkálóval néhány lyukat, így tegyük hűtőbe 3 napra. Figyeljünk arra, hogy mindenképp legyen szobahőmérsékletű a tojásfehérje, mielőtt használjuk azt.
2. legfrissebb hozzávalók: Az idős tojás nem lejárt tojást takar. Vegyünk friss alapanyagokat: a régebbi mandula visszavehet a sütemény fényéből.
3. vissza a darálóhoz: Olyan apró szeműnek kell lennie a mandulalisztnek, hogy átférjen egy sűrű szitán. A boltban vásárolt mandulalisztet is őröljük át még egyszer a biztonság kedvéért.
4. gél állagú színezék: A folyékony ételfesték megváltoztathatja a macaron textúráját, a tészta folyósabb lesz. Használjunk gél alapú változatot és akkor adjuk a habhoz, miközben verjük. Ne féljünk attól, hogy túl sokat raknánk bele, a mandulaliszt kicsit tompítja a színeket.
5. ne hallgassunk másokra: A lényeg az, hogy éppen annyi levegőt nyomjunk ki a keverékből, hogy a spatulánkról lassan, vastagon, de folyamatosan folyjon le. Ezen állag elérésre számos technika létezik, válasszuk a legjobban – vagy még jobb, ha saját módszert fejlesztünk ki.
6. száradás: Ha azt látjuk, hogy törik a macaron teteje sütés közben, akkor a kinyomottaknak hagyjunk bőséges időt a száradásra (30 perc, vagy akár egy óra is lehet). Akkor száradtak meg teljesen, ha hozzáérünk a tetejükhöz és semmi sem ragad az ujjunkra.
7. száműzzük a párát: Használjunk párátlanítót, vagy válasszunk egy kevésbé fülledt napot a macaronsütéshez.
8. fontos a hő: Mellőzzük megbízhatatlan hőmérőnket, szerezzünk be inkább speciális sütőhőmérőt.
9. törésmentesítés: Ha a hosszú száradás után is törnek a sütőben a macaronok, a sütőben bizonyára túl sok a nedvesség. Egy fakanál segítségével támasszuk ki a sütő ajtaját résnyire a sütés első 2 percére.
10. gyakorlás: Valószínűleg senkinek sem sikerül elsőre. A létező rengeteg variáció közül ki kell választanunk azt, ami a legjobb nekünk, a konyhánknak és a sütőnknek.
forrás: popsugar.com