Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

5 lépés a nagyszerű levesért

2017. February 8.

1. Kezdjük egy finom húslevessel/csontlevessel:

Az első lépés, hogy megtanuljunk elkészíteni egy finom alaplevest. A hús- vagy csontlevesek alapkövei a konyhai tudásnak, és rengeteg recept szól róluk, találjuk meg kedvencüket és gyakoroljunk kitartóan.

2. Tanuljuk meg, hogyan születik egy nagyszerű leves:

Hogy ne csak jó levest tudjunk főzni, ismernünk kell  az elkészítés minden lépését és a hozzávalókat is. Sok közös elem van: zsírok, aromák (répa, hagyma, édeskömény), szárított gyógynövények és fűszerek, máztalanítók (bor), fő összetevők (zöldségek, húsok, gyümölcsök), alaplé, befejezők (só, toppingok, fűszerek)

Ha megtanuljuk az összetevők helyét, szárnyalhat a képzeletünk. A recept már csak mankó lesz.

3. Értsük meg a folyamatot lépésről lépésre:

Nem csak az alap összetevőkkel, de magával az eljárással is tisztában kell lennünk. A zsír hozzáadása előtt melegítsük fel a lábast. Az aromákat egy kis sóval rakjuk bele, a hagymát kicsit karamellizáljuk. Ezután jöhetnek a fűszerek (ha használunk), elég ezeket egy percig főzni. Öntsük fel folyadékkal (alaplé/víz/bor), ezt hagyjuk a felére redukálódni. Most jöhetnek a fő összetevők, majd az alaplé. Forrás után csökkentsük a hőt és főzzük, amíg minden összetevő megpuhul.

4. Ízesítsük ízlés szerint:

 Az ízesítés, vagyis a kísérletezés mindennek a kulcsa. Jó időben kell fűszerezni! Például a sózás: ne várjuk meg a főzés végét, a só súroló buborékként működik, felszabadítja a zöldségekben rejlő megannyi ízt, melyek így kijutnak a levesbe.

zsírok: megtartják az ízeket

savak (citro, lime, ecet): kirajzolják az ízeket, emellett kiegyenlítik a leves édes-sós ízvilágát

só: kihozza az étel ízét

édes (juharszirup): összehangolja az ízeket

5. Rakjunk rá feltétet:

Egy hideg vagy szobahőmérsékletű mogyoróvaj remekül kiegészíti a meleg sárgarépalevest. Szárított gyógynövények remekül feldobják a zöld leveseket, de roppanós feltétekkel is kísérletezzünk bátran! 

 

forrás: food52.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Így turbózd fel a zacskós levest

Így turbózd fel a zacskós levest

Percek alatt olyan lehet, mintha nem a zacskóból jött volna
Húsleves sült kacsából

Húsleves sült kacsából

Így kezdjük: a kacsát egyben süssük meg egy tepsiben, ha ez kész, akkor egyben tegyük át egy nagy lábasba.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!