Ez a legjobb dolog, ami a grillcsirkével történhet
Nemrég a barátaink ránk hagyományoztak egy grillcsirkét, amit a piacon vettek, és – ellentétben a mi családunkkal – náluk a szárny és a comb fogyott. Nekünk pl. nem is érdemes egy egész csirkét venni, mert senki nem hajlandó megenni azt a húst, ami nem fehér, pedig isten látja lelkemet, én próbáltam. A legfurcsább az, hogy a kislányom eleve alig hajlandó húst enni, mintha vegetáriánus tendenciákat mutatna, de ez már más kérdés.
Szóval megkaptuk ezt a jó kis csirkét, vagy mondjuk inkább úgy, hogy a mellét, és én kapva kaptam az alkalmon, hogy valami finomat gyártsak belőle. Mert itt jön a másik kattanás, ami viszont csak az enyém: a felmelegített csirke ízét nem bírom. Ami furcsa, mert más nem is érzi, én pedig nagyon is. Úgyhogy van egy módszerem, amivel el tudom tüntetni ezt az ízt, és ebben az időben egy langyosan is fogyasztható salátához gondoltam felhasználni az ilyen módon felmelegített csirkémet.
Hozzávalók
- 1 grillcsirke melle
- 7 ek olívaolaj
- 1 ek szezámolaj
- 1 lime leve és reszelt héja
- ½ fej közepes lila hagyma
- só, bors
- csipet cukor
- 4 ek halszósz
- ½ zöldalma
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 marék sós pörkölt mogyoró
- korianderzöld vagy petrezselyem
- chili (választható)
Elkészítés
A csirkemellet szaggasd vagy vágd apró darabokra. A lilahagymát szeleteld vékonyra, majd 2 ek só és ½ l hideg víz keverékében tedd félre. Közben melegítsd fel az olajat (ami soknak tűnhet, de kell ennyi, ebből lesz az öntet), majd dobd bele a csirkedarabokat, és 3-3 perc alatt mindkét oldalát pirítsd meg. Az olajjal együtt öntsd egy nagy tálba, add hozzá a halszószt, a lime héjat és levet és egy csipet cukrot, és ezen a ponton adhatsz hozzá valamilyen aszalt gyümölcsöt is, jól megy hozzá a sárgabarack és az aszalt áfonya is. Alaposan keverd össze, majd tedd félre hűlni.
A répát és az almát is vágd gyufaszál vastagságúra. A hagymáról öntsd le a vizet, majd mosd át és szűrd le. Ezt mind add a csirkéhez a korianderrel, a mogyoróval (ezt kicsit össze is törheted), valamint az apróra vágott chilivel, ha használsz. Forgasd át, és sózd, borsozd ízlés szerint.
Langyosan tálald, akár rizzsel vagy tésztával is.