Pink drink - kókuszkrémes céklaleves forrón vagy frissítőként
Odavagyok az olyan levesekért, amelyek hidegen és melegen is csodálatosak – nyáron semmi kifogásom egy jéghideg krumplileves ellen, télen pedig meglehetősen un-ortodox módon még a gazpachot, az olaszok hideg zöldséglevesét is képes vagyok megmelegíteni, és forrón kortyolgatni. Ennek a nyáron “pink drink” nevet viselő, télen krémes céklalevesként újraértelmezhető fogásnak az evolúciója az oroszok “borscht” nevű céklaleveséből indult – ezt ugyanis szintén melegen-hidegen egyaránt fogyasztják. Innen már csak egy lépés volt, hogy a tejfölt és joghurtot vegán verzióra váltsam, az ecetet pedig kevésbé agresszív ízű lime-ra cseréltem fel. Ám a legjobb benne mégiscsak a színe – lássuk be, Bridget Jones kék levese óta nem került az asztalra ennél bizarabb árnyalatú fogás.
Hozzávalók
személyenként- 1 szem előfőzott, cékla
- 1 csésze víz
- őrölt vagy friss gyömbér, szerecsendió, római kömény, koriander
- 1 kiskanál agave, vagy juharszirup
- fél konzerv (150 ml) kókusztej
- 1 citrom vagy lime kifacsart leve
- só, bors
Elkészítés
- A céklát forrásban lévő vízben másfél órát főzöm (szinte soha, mert inkább vákuumcsomagoltat veszek). Ha viszont előfőzöttet vásároltam – apróra vágom, és egy keverőtálba halmozom, majd megszórom a fűszerekkel, mindenből egy apró csipettel, majd felöntöm a kókusztejjel.
- A botmixer segítségével sűrű krémmé keverem, majd ha már teljesen homogén, apránként felöntöm vízzel, és folyamatosan krémesítem a mixerrel.
- Ráfacsarom a lime-ot, megkínálom a sziruppal, megkavarom, és ha szükséges, megdobom még egy kis friss gyömbérrel – remek szolgálatot tesz a fokhagymanyomó.
- Forrón és jéghidegen is mennyei. Korianderzölddel, a petrezselyemmel, és az újhagymával megszórva is csodás, de az én kedvencem a zsenge menta feltét.