Házi zabtej
Manapság egyre többen küzdenek laktózérzékenységgel vagy döntenek úgy, hogy nem szeretnének állati eredetű termékeket fogyasztani, így egyre nagyobb teret nyer a növényi tejek használata.
Sajnos a boltban kapható változatok még mindig nem éppen pénztárcabarátok, így célszerű lehet megtanulni otthon, saját magunknak elkészíteni őket. A zabtej még a magtejeknél is olcsóbban és gyorsabban elkészíthető, így remek tejalternatíva lehet azoknak, akik szeretik a zabpehely ízét.
Hozzávalók
- 200 g zabpehely (apró vagy nagy szemű)
- 1 liter víz
- 25 g eritrit
- 5 csepp vanília aroma (opcionális)
Elkészítés
A vizet felforraljuk, majd felöntjük vele a zabpelyhet.
Néhány percig ázni hagyjuk. Ezalatt előkészítjük a turmixgépet és egy nagyon sűrű lyukú szűrőt vagy egy erre a célra alkalmas sűrű lyukú gézlapot.
Az áztatott zabpelyhet a turmixgépben erős fokozaton egyneműre turmixoljuk az eritrit és a vanília aroma hozzáadásával.
Ezután nincs más dolgunk, mint alaposan átszűrni a zabtejet, kétszer-háromszor is egymásután, jó alaposan átnyomogatva, hogy zabpehely daraboktól mentes legyen a lecsöpögő folyadék.
Az elkészült zabtejet pihentessük 1-2 óráig a hűtőben, majd fogyasszuk kekszek mellé, kávéhoz, müzlihez. Hűtőben tárolva 2-3 napig fogyasztható. Ha nem szeretnénk kidobni a visszamaradt szárazanyagot, bátran felhasználhatjuk zabkása vagy zabkeksz készítéséhez.