Halloween szelleme habcsókból
Imádom a Halloweent! Szerintem kifejezetten gyerekbarát ünnep, csomó mindent lehet alkotni, a tököt festeni, faragni, díszíteni, mindenféle jópofa ételeket kreálni, persze ételfestékkel, és általában rengeteg cukorral. Egy hátránya viszont van, és nem, nem gondolom, hogy a Mindenszentek elbagatellizálása, mert a kettő tökéletesen megfér egymás mellett. Én más szempontokat nézek, nevezetesen azt, hogy mivel az ünnep Amerikából érkezik hozzánk, a receptek többsége is onnan való, ami azt jelenti, hogy az alapanyagok nem mindig állnak rendelkezésre.
Ha csak az édességeket nézem: vegyük pl. a candy corn-t, vagyis a kukoricacukrot. Ez a háromszínű cukor Halloween szimbólum, ezért majd minden tökös témájú cupcake-en, tortán, kekszen megtalálható, és még dekorációnak is jó. Vagy a chocolate chips, a kis csoki csókok, amik egyébként is hiányoznak, amikor az ember csoki csipszes kekszet akar sütni, de ilyenkor a mini változat tökéletes szellem szem tud lenni egy banánon, és így persze egy egészséges(ebb) desszertet készíthetnénk, mint ha sütnénk valami cukrosat. A boltok eleve nem készülnek Halloweenre, nincs narancssárga ételfesték, marcipán tökök, vagy cukorszemek, vagy a Hershey’s kisses egy csepp alakú csoki, ami tökéletes boszorkánykalap. Ha ezeket akarjuk beszerezni, akkor drága, nem mindenki számára elérhető online, vagy jellemzően budapesti üzletekben kell keresgélnünk.
De sebaj, mert van más!
Pl. tojás! Az egyik legegyszerűbb Halloween desszert a habcsók szellem, bár a formához kell egy kis gyakorlás. A habcsókot csak habzsákba kell tölteni (vagy egy levágott sarkú zárható műanyag zacskóba), és egymásra nyomni három emeletet, a végét pedig csúcsosra hagyni. A fotón is látszik, hogy milyen „emeletekről” beszélek, tényleg nem ördöngösség. Aztán szemet és szájat ehető filctollal, vagy akár olvasztott csokival is lehet festeni, és kész. Véres szellemet is lehet alkotni, vagy mindenféle buta arcokat rajzolni, ez mindenkinek a saját ízlése. Fontos! Ha gyerek van a közelben, ne engedd, hogy menet közben kinyissa a sütőt… Egy percre nem figyeltem, és az ötévesem máris kíváncsiskodott, aztán tessék, össze is esett a habcsókom.
- 4 tojásfehérje
- csipet borkősav/kk citromlé/csipet só
- 20 dkg cukor (minél kisebb kristályú)
- ½ tk vaníliakivonat
1. A sütőt melegítsd elő 100º-ra. A tojásfehérjéket a vaníliakivonattal robotgéppel közepes sebességen verd kissé habosra, majd add hozzá a borkősavat és verd tovább.
2. Ha már az egész habos, lassacskán adagold hozzá a cukrot, majd addig keverd, míg kemény, fényes, selymes felületű habot nem kapsz, és az ujjaid között elmorzsolva nem érzed már a cukrot (elolvadt).
3. Közben egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és állítsd egy magas pohárba (kancsóba) a habzsákot.
4. A kész habot töltsd a habzsákba, majd nyomj 3-4 emeletes köröket a sütőpapírra, amelyeket csúcsos tetővel fejezel be.
5. Tedd a sütőbe kb 1 – 1 ¼ órára, míg száraz nem lesz a felülete (lehetőleg ne barnuljon).
6. Ha teljesen kihűltek, jöhet a dekorálás! Olvasztott csokival vagy ehető filctollal rajzolj szemeket, szájat, de dekorálhatod ízlés szerint.