Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ehető ajándék az utolsó pillanatban is, ami mindig beválik: karácsonyi fűszervaj

Mert van az a pánikhelyzet, amikor ajándékoznál valami házi készítésűt, de már nincs elég idő..
2016. December 8.

Van az a pánikhelyzet, amikor rájössz, hogy ajándékozni akartál, ráadásul valami olyat, amit te készítettél, hogy látszódjon a szeretet és a gondoskodás – csak éppen már nincs elég idő. Én is már megtanultam, hogy a vaníliakivonatot, vagy egy birslikőrt akár egy-másfél hónappal előbb kell elkezdeni, hogy karácsonyra beérjen, és mégis mindig van valaki, akinek az utolsó pillanatban szeretnék adni valamit.

Csigó Zita is gondolt ránk, feledékenyekre, az ő ötletei is szuperek, de én is hoztam nektek egyet, ami mindig bevált: a fűszervaj. Csak leugrasz a boltba, veszel egy kis vajat, aztán beledobálod a fűszereket, és kész. Jófajta kenyérrel ajándékozva mindenki elalél, ha meglátja. Most komolyan, kinek nem a kedvence a vajas kenyér? Ráadásul nem is csak kenyérre jó, hanem húsokhoz, halakhoz, vagy éppen egy omlett alá.

Amellett hogy van pár ízkombináció, amit szeretek, van egy kifejezetten karácsonyi verzióm is, amit mindjárt meg is osztok veletek. Próbálkozhattok egyébként mondjuk egy füstölt paprikás, fokhagymás verzióval, vagy egy citromhéjas, borsos, kakukkfüvessel, de édes vajba is beleugorhattok, mondjuk egy fahéjas, barnacukrosba. Én a sósba mindig teszek sót is, az édeshez viszont nem mindig adok cukrot, de mindkét félében az egyéni ízlés számít, akár az arányok, akár a belevalók terén.

Azért alapnak elmondom a karácsonyi fűszervajamat, gondolatindítónak se rossz.

25 dkg puha vaj

kb 8 nagyobb levél friss zsálya

1 ek rózsabors

½ tk só

A rózsabors önmagában olyan, mintha kis karácsonydísz lenne, az íze pedig karakteres, nem csípős, kicsit savanykás – vagyis pont jól illik a nagyon is erőteljes ízű zsályához. Nem komplikálom túl, beleférne még egy kis reszelt citromhéj, de szerintem így, színben is, ízben is ez egy tökéletes karácsonyi hangulatú fűszervaj.

A vajat egy tálba teszem. A zsályát felcsíkozom, majd melléteszem a rózsaborsot is, és a kettőt együtt nagyon apróra vágom. A borsot külön is megtörheted egy mozsárban, de én azért szeretem együtt aprítani, mert így egymás ízéből is kapnak egy kicsit. A sóval együtt a vajhoz adom a fűszereket, majd alaposan összekeverem az egészet. Műanyag fóliára teszem, majd hozzávetőleges hurkát formázok belőle és feltekerem. A fólia két végét megfogom, és  a levegőben szorosra tekerem a hurkát, majd a két bepöndörött fóliavéget egymásba gabalyítva lezárom. Hűtőbe teszem, és ha megdermedt, sütőpapírba csomagolom csinos kis szaloncukornak.

 

fuszervaj2

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vörösboros forró csoki

Vörösboros forró csoki

Szigorúan felnőtteknek való tartalom!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!