Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Sütőtökös kekszmúmia

Halloweenhez közeledve jól jöhet az ötlet és a recept...
2016. October 17.

Hozzávalók

9 darab
  • A tésztához:
  • 1 csésze hideg, sózatlan vaj, kockákra vágva
  • 2 ½ csésze liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • ¼ csésze jéghideg víz
  • A töltelékhez:
  • ¾ csésze lecsöpögtetett sütőtökpüré (Tegyünk 1 csésze tökpürét néhány rétegnyi papírtörlőre, csomagoljuk be, és nyomjunk ki belőle annyi nedvességet, hogy ¾ csészényi maradjon.)
  • 60g krémsajt (cream cheese)
  • 2 evőkanál világos barna cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/8 teáskanál szegfűbors
  • 1 tojássárgája
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • 1 tojásfehérje, enyhén felverve
  • ½ evőkanál víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés

1. A tészta összeállításához tegyük a késes robotgépbe a lisztet, a sót és a cukrot, majd adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk össze, amíg morzsa állagú nem lesz. Evőkanalanként adjuk hozzá a jéghideg vizet, és dolgozzuk össze a tésztát. Tegyük a tésztát egy tiszta felületre, osszuk két részre, és mindkét részből nyújtsunk 13 cm-es korongokat. Fedjük le, és 1 órára tegyük a hűtőbe.

2. A töltelékhez tegyük egy tálba a sajtkrémet, a kétféle cukrot, és keverjük össze. Adjuk hozzá a tökpürét, majd jöhet a fahéj, a szerecsendió, a gyömbér és a szegfűbors. Keverjük bele a tojássárgáját és a vanília kivonatot. Fedjük le a tálat, és felhasználásig tegyük a hűtőbe.

3. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

4. A múmia összeállításához vegyük elő az egyik darab tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsunk belőle 28×33 cm-es téglalapot. Ha kell, a széleket nyessük le, hogy teljesen egyenes legyen, majd vágjunk belőle négyszögeket. (pl. 3×4) Vegyük elő a másik darab tésztát, nyújtsuk ki, és vágjuk fel 1-1.5 cm-es csíkokra.

5. Rendezgessük el a négyszögeket az előkészített tepsin, hagyjunk köztük helyet. Kenjük még őket a sütőtökös keverékkel, de körbe hagyjunk egy peremet. Keverjük össze a tojásfehérjét a vízzel, és kenjük meg vele a négyszögek szabadon maradt peremeit. A tésztacsíkokat tegyük úgy a négyszögek tetejére, hogy múmiaformákat kapjunk. Körben nyomkodjuk végig az ujjunkkal, és vágjuk le a túllógó részeket. Kenjük meg a csíkokat a tojásfehérjés keverékkel, majd szórjuk meg 2 evőkanál cukor és 1 teáskanál fahéj keverékével.

6. Süssük a múmiákat aranybarnára, 20 perc alatt.

7. A kihűlt múmiáknak még szemeket is ragaszthatunk cukorkából.

 

Forrás:omgchocolatedesserts.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!