Sütőtökös kekszmúmia
Hozzávalók
9 darab- A tésztához:
- 1 csésze hideg, sózatlan vaj, kockákra vágva
- 2 ½ csésze liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- ¼ csésze jéghideg víz
- A töltelékhez:
- ¾ csésze lecsöpögtetett sütőtökpüré (Tegyünk 1 csésze tökpürét néhány rétegnyi papírtörlőre, csomagoljuk be, és nyomjunk ki belőle annyi nedvességet, hogy ¾ csészényi maradjon.)
- 60g krémsajt (cream cheese)
- 2 evőkanál világos barna cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/8 teáskanál szegfűbors
- 1 tojássárgája
- ½ teáskanál vanília kivonat
- 1 tojásfehérje, enyhén felverve
- ½ evőkanál víz
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés
1. A tészta összeállításához tegyük a késes robotgépbe a lisztet, a sót és a cukrot, majd adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk össze, amíg morzsa állagú nem lesz. Evőkanalanként adjuk hozzá a jéghideg vizet, és dolgozzuk össze a tésztát. Tegyük a tésztát egy tiszta felületre, osszuk két részre, és mindkét részből nyújtsunk 13 cm-es korongokat. Fedjük le, és 1 órára tegyük a hűtőbe.
2. A töltelékhez tegyük egy tálba a sajtkrémet, a kétféle cukrot, és keverjük össze. Adjuk hozzá a tökpürét, majd jöhet a fahéj, a szerecsendió, a gyömbér és a szegfűbors. Keverjük bele a tojássárgáját és a vanília kivonatot. Fedjük le a tálat, és felhasználásig tegyük a hűtőbe.
3. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
4. A múmia összeállításához vegyük elő az egyik darab tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsunk belőle 28×33 cm-es téglalapot. Ha kell, a széleket nyessük le, hogy teljesen egyenes legyen, majd vágjunk belőle négyszögeket. (pl. 3×4) Vegyük elő a másik darab tésztát, nyújtsuk ki, és vágjuk fel 1-1.5 cm-es csíkokra.
5. Rendezgessük el a négyszögeket az előkészített tepsin, hagyjunk köztük helyet. Kenjük még őket a sütőtökös keverékkel, de körbe hagyjunk egy peremet. Keverjük össze a tojásfehérjét a vízzel, és kenjük meg vele a négyszögek szabadon maradt peremeit. A tésztacsíkokat tegyük úgy a négyszögek tetejére, hogy múmiaformákat kapjunk. Körben nyomkodjuk végig az ujjunkkal, és vágjuk le a túllógó részeket. Kenjük meg a csíkokat a tojásfehérjés keverékkel, majd szórjuk meg 2 evőkanál cukor és 1 teáskanál fahéj keverékével.
6. Süssük a múmiákat aranybarnára, 20 perc alatt.
7. A kihűlt múmiáknak még szemeket is ragaszthatunk cukorkából.
Forrás:omgchocolatedesserts.com