Vaníliás, sült, friss és aszalt sárgabarack pisztáciával és mascarponéval
Hozzávalók
2-4 adag- 10 szem érett, de nem túl puha sárgabarack
- 10 szem aszalt sárgabarack
- 1 vaníliarúd
- 10 dkg cukor
- 1,5dl víz
- 2ek citromlé
- 1 csomag sótlan pisztácia
- 1 doboz mascarpone
- 2dl tejszín
- porcukor
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 170C-ra. A sárgabarackokat héjastul elfelezzük, kimagozzuk. A cukrot és a vizet kis lábasban összeforraljuk, hozzáadjuk a fél vanília kikapart magját és a citromlevet. Néhány percig erős lángon főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Egy hőálló tálba öntjük a szirupot, a sárgabarackokat vágott felükkel lefelé belehelyezzük. 10 percig sütjük. A barackokat megfordítjuk, meglocsoljuk a sziruppal és így is 10 percet sütjük. Figyeljünk a sütési időre, a barack puhuljon meg, de tartsa meg formáját, ez az érettségi fokától is függ. Amíg sül, a szigorúan szobahőmérsékletű mascarponét kikeverjük a vaníliarúd másik felének kikapart magjával, egy kevés porcukorral és a felvert tejszínnel. Szobahőmérsékleten vagy hidegen tálaljuk, a tetejére durvára aprított pisztáciát szórunk és hozzáadjuk az aszalt sárgabarackokat.