Az eredeti ukrán borscs
Hozzávalók
- 20 dkg sertés lapocka
- 1 db közepes vörös hagyma
- 2 db közepes cékla (kb. 26dkg)
- 10 dkg zeller
- 10 dkg petrezselyem gyökér
- 2 dl paradicsomlé
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 2 cs petrezselyem
- 2 cs kapor
- só
- bors
- cukor
- ecet ízlés szerint
- 10 dkg sárgarépa
- 4 dl tejföl
- 10 dkg kenyérszalonna
Elkészítés
Feldarabolt szalonnán vagy valamilyen más zsiradékon először hagymát dinsztelünk, majd a kis kockákra vágott lapockát lepirítjuk, amíg színt kap. A zöldségeket vékony hasábokra vágjuk, a káposztát is felszeleteljük. A lepirult húst először egy kevés vízzel felöntjük, abban kicsit pároljuk, majd hozzáadjuk az összes vizet, és beletesszük a zöldségek közül a sárgarépát, fehérrépát és a zellert. Hozzáadjuk a paradicsomlét, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk. Addig egy serpenyőben kevés olajon a céklát megpirítjuk. Amikor a leves forr, beletesszük a megpirított céklát, a káposztát, és végül a krumplit. Sózzuk, borsozzuk, egy pici cukrot is teszünk bele, és egy másfél óra alatt készre főzzük. A végén apróra vágott petrezselymet és kaprot adunk hozzá, tejföllel tálaljuk.