Az egyik legtutibb desszert Karácsonyra: Zserbó pohárkrém
Nagyon szeretek kísérletezni a klasszikus süteményekkel. Diós keksz, könnyű mascarponekrém, aszalt barack és csoki idézi meg a zserbó ízeit, miközben a könnyed finomságot kanalazzuk.
Hozzávalók
- 12 dkg liszt
- 3 dkg finomra őrölt dió + néhány szem a tálaláshoz
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db tojás
- 10 dkg vaj
- 10 + 8 dkg cukor
- 30 dkg tejföl
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 15 dkg mascarpone
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 2 dkg étcsokoládé
Elkészítés
- A kekszhez a lisztben elkeverjük az őrölt diót és a sütőport. A tojást felhabosítjuk a vajjal és a 10 dkg cukorral, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel. A masszából korongokat formázunk, és sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük. A kekszek sütés közben terülni fognak, ám mivel úgyis össze fogjuk tördelni, ennek most nincs jelentősége.
- A kekszeket 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 percet sütjük, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni. Hűlés közben még szilárdul az állaguk.
- Közben a tejfölt krémesre keverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a mascarponekrémmel.
- A kihűlt kekszeket összetördeljük, és 3/4-üket elosztjuk 4 desszertes pohárban. Rákanalazzuk a krémet, megszórjuk a maradék keksszel, a sárgabarackokkal és a lereszelt étcsokival. Néhány szem dióval díszítjük, és tálalásig hűtőbe tesszük.