Zöldséges rakott kel
A legtöbb rakott étel fő hozzávalóját valamilyen darált szárnyas- vagy vörös hús jelenti, de ezzel a recepttel azoknak sem kell lemondania a klasszikus rakott kelről, akik a húsok helyett inkább a zöldségeket részesítik előnyben.
Hozzávalók
kb. 6 adaghoz- 20 dkg jázmin rizs
- 10 dkg vöröslencse
- ½ fej kelkáposzta
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 fej vöröshagyma
- ½ evőkanál csemege fűszerpaprika
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- 1 evőkanál natúr ételízesítő
- 10 dkg csiperkegomba
- 1 db sárgarépa
- 1 kis doboz zsírszegény tejföl
Elkészítés
A rizst és a vöröslencsét külön-külön kétszeres mennyiségű, sós vízben puhára főzzük. A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, leveleit vékony csíkokra vágjuk, és forró, sós vízben 20 percig pároljuk.
Eközben egy edényben pörköltalapot készítünk: forró kókuszolajon megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát, majd lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, majd visszatesszük a tűzre, és fedő alatt hagyjuk főni.
Amint megpuhultak a zöldségek, beleszórjuk az ételízesítőt, és hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott csiperkegombát, a nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és a puhára főtt vöröslencsét. 3-4 perc alatt összefűzzük a ragut, majd összeállítjuk a rakott kelt.
A jénai tál aljára kanalazzuk a rizst, rá a zöldséges ragut, majd a lecsepegtetett párolt kelkáposztát. A tetején egyenletesen eloszlatjuk a tejfölt, majd fedővel együtt a sütőbe tesszük, és 180 °C-on 40 percig sütjük. Az utolsó 10 percben levesszük a fedőt, hogy a teteje szépen megpiruljon.