Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zöldcitromos, krémes pite

Adásban volt: 2013. június 26.
A recepthez tartozó videó
Ez a krémes, savanykás, zöldcitromos pite igazi enyhülést hozhat a forró nyári napokon.
2016. július 19.

Hozzávalók

6-8 szelet
  • 12,5 dkg keksz (lehetőség szerint teljes kiőrlésű lisztből készült)
  • 6,5 dkg vaj
  • 1kk só
  • Krém:
  • 2 tubus (340g) cukrozott sűrített tej
  • 2 zöldcitrom - lime
  • 2 citrom
  • 4 tojás (sárgája)

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
A kekszet robotgéppel finom morzsa állagúra aprítjuk, úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.
A vajat felolvasztjuk, és hozzákeverjük a kekszhez, egy-két evőkanálnyit kihagyunk, ezt a forma kikenéséhez használjuk. 
Egy 22 cm átmérőjű kapcsos (esetleg cakkos szélű) tortaforma alját és szélét a maradék vajjal kikenjük, méretre vágott sütőpapírt helyezünk bele, azt is megkenjük kevés vajjal.
Egyenletesen elosztjuk benne a kekszmorzsát, egy pohár aljával szorosan lenyomkodjuk, úgy, hogy kb. 1cm magas pereme is legyen.
A sütőbe helyezzük, 10 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük a krémet: a tojás sárgákat elektromos kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük.
Hozzáöntjük a sűrített tejet, a kétfajta citrom kifacsart levét (összesen kb. 2decit), és hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját. Habverővel simára keverjük.
A megsült tortaalapot kivesszük a sütőből és a citromos krémet ráöntjük.
Elegyengetjük a tetejét, majd visszatesszük a sütőbe, és újabb 10 percig sütjük.
Tálalás előtt teljesen kihűtjük. Jéghidegen a legfinomabb, akár fél-egy órára a mélyhűtőbe is be lehet tenni.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Főtt kukorica, chilis, lime-os fűszervajjal

Főtt kukorica, chilis, lime-os fűszervajjal

A klasszikus főtt kukorica, most a szokásostól eltérő módon lime-os, korianderes fűszervajjal. Kukorica szezonban érdemes kipróbálni!
Görögdinnyés granita (jégkása)

Görögdinnyés granita (jégkása)

Fagyos és csodás hűsítő ajánlat kevés cukorral, zöldcitrommal és a megunhatatlan görögdinnyével. Enni és inni is remekül lehet, attól függően, meddig hagyjuk olvadni.
Most akkor melyik héjú citromot is vegyem?

Most akkor melyik héjú citromot is vegyem?

A kezeletlen héjú citromok és narancsok már a kapu mögött melegítenek, a kisebb delikátokban egymásra tornyozott rekeszek között egyensúlyozva juthatunk a megszokottól egészen eltérő élményt nyújtó gyümölcsökhöz. A nagy áruházláncok is egyre gyakrabban írják ki a citrusfélék tábláira. De ki mit kezel?

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.