Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zöldcitromos, krémes pite

Adásban volt: 2013. June 26.
A recepthez tartozó videó
Ez a krémes, savanykás, zöldcitromos pite igazi enyhülést hozhat a forró nyári napokon.
2016. July 19.

Hozzávalók

6-8 szelet
  • 12,5 dkg keksz (lehetőség szerint teljes kiőrlésű lisztből készült)
  • 6,5 dkg vaj
  • 1kk só
  • Krém:
  • 2 tubus (340g) cukrozott sűrített tej
  • 2 zöldcitrom - lime
  • 2 citrom
  • 4 tojás (sárgája)

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
A kekszet robotgéppel finom morzsa állagúra aprítjuk, úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.
A vajat felolvasztjuk, és hozzákeverjük a kekszhez, egy-két evőkanálnyit kihagyunk, ezt a forma kikenéséhez használjuk. 
Egy 22 cm átmérőjű kapcsos (esetleg cakkos szélű) tortaforma alját és szélét a maradék vajjal kikenjük, méretre vágott sütőpapírt helyezünk bele, azt is megkenjük kevés vajjal.
Egyenletesen elosztjuk benne a kekszmorzsát, egy pohár aljával szorosan lenyomkodjuk, úgy, hogy kb. 1cm magas pereme is legyen.
A sütőbe helyezzük, 10 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük a krémet: a tojás sárgákat elektromos kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük.
Hozzáöntjük a sűrített tejet, a kétfajta citrom kifacsart levét (összesen kb. 2decit), és hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját. Habverővel simára keverjük.
A megsült tortaalapot kivesszük a sütőből és a citromos krémet ráöntjük.
Elegyengetjük a tetejét, majd visszatesszük a sütőbe, és újabb 10 percig sütjük.
Tálalás előtt teljesen kihűtjük. Jéghidegen a legfinomabb, akár fél-egy órára a mélyhűtőbe is be lehet tenni.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!