Zöldcitromos, krémes pite
Hozzávalók
6-8 szelet- 12,5 dkg keksz (lehetőség szerint teljes kiőrlésű lisztből készült)
- 6,5 dkg vaj
- 1kk só
- Krém:
- 2 tubus (340g) cukrozott sűrített tej
- 2 zöldcitrom - lime
- 2 citrom
- 4 tojás (sárgája)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
A kekszet robotgéppel finom morzsa állagúra aprítjuk, úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.
A vajat felolvasztjuk, és hozzákeverjük a kekszhez, egy-két evőkanálnyit kihagyunk, ezt a forma kikenéséhez használjuk.
Egy 22 cm átmérőjű kapcsos (esetleg cakkos szélű) tortaforma alját és szélét a maradék vajjal kikenjük, méretre vágott sütőpapírt helyezünk bele, azt is megkenjük kevés vajjal.
Egyenletesen elosztjuk benne a kekszmorzsát, egy pohár aljával szorosan lenyomkodjuk, úgy, hogy kb. 1cm magas pereme is legyen.
A sütőbe helyezzük, 10 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük a krémet: a tojás sárgákat elektromos kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük.
Hozzáöntjük a sűrített tejet, a kétfajta citrom kifacsart levét (összesen kb. 2decit), és hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját. Habverővel simára keverjük.
A megsült tortaalapot kivesszük a sütőből és a citromos krémet ráöntjük.
Elegyengetjük a tetejét, majd visszatesszük a sütőbe, és újabb 10 percig sütjük.
Tálalás előtt teljesen kihűtjük. Jéghidegen a legfinomabb, akár fél-egy órára a mélyhűtőbe is be lehet tenni.