Vaníliás-fahéjas őszibarackleves
A gyümölcslevesek akkor a legfinomabbak, ha sűrűek, krémesek és fűszeresek. Ez az őszibarackleves nálunk augusztusban és szeptemberben nagy kedvenc, vaníliás pudingporral készítem, vaníliamagokkal, valamint fahéjjal ízesítem.
Hozzávalók
2 nagy vagy 4 közepes adaghoz- 80 dkg őszibarack
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- méz vagy cukor
- 1 dl tej
- fél tasak (főzős) vaníliás pudingpor (2 dkg)
- kevés dió a tálaláshoz
Elkészítés
Az őszibarackokat megmossuk, héjukat lehúzzuk, majd a gyümölcsöt nagyobb cikkekre vágjuk. Lábasba szórjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a barack megpuhul. Közben ízesítjük a vaníliamagokkal és a fahéjjal. Édesíteni kóstolás után szoktam egy kevés mézzel: finom, édes barackokhoz alig kell egy kis plusz édes íz.
A hideg tejben simára keverjük a pudingport. Kikeverjük egy kevés levessel, majd az egészet a lábasba csorgatjuk. Alacsony lángon, kevergetve még rövid ideig főzzük, amíg krémesre sűrűsödik.
Tálalhatjuk forrón vagy hidegen, a tetejére szórhatunk kevés olajos magot, például diót.