
Vaníliás birsalma lekvár
Hozzávalók
- ¼ csésze citromlé
- 6 teli csésze reszelt birsalma (kimagozva, de nem megpucolva), ez kb. 5 darab
- 4 ¼ csésze víz
- 1 evőkanál reszelt citromhéj és 1 vaníliarúd, kettévágva
- 4 csésze cukor
Elkészítés
1. Mossuk meg, és vágjuk ketté a birsalmákat. Reszeljük le a birsalmákat, héjával együtt a sajtreszelőn.
2. Öntsük a vizet egy nagy, vastag falú lábosba, és forraljuk fel. Tegyük bele a birsalmát, a citromlevet és a citromhéjat. Vegyük vissza a hőfokot, és kb. 10 perc alatt főzzük puhára.
3. Vegyük le a lángról, és óvatosan kanalazzuk át a robotgép tartályába, majd pürésítsük. A pürét öntsük vissza a lábosba.
4. Adjuk hozzá a vaníliát és a cukrot, és forraljuk fel újra. Keverjük meg, hogy a cukor feloldódjon. Vegyük vissza a hőfokot közepesre, és fedő nélkül, néha megkeverve főzzük addig, amíg rózsaszín nem lesz, és be nem sűrűsödik, 30-35 perc alatt.
5. A legnagyobb, legmélyebb lábost töltsük meg vízzel, és forraljuk fel. A vízre az üvegek lefedésekor lesz szükség.
6. Kanalazzuk a lekvárt tiszta, száraz, fertőtlenített befőttes üvegekbe, és zárjuk le azokat. Mielőtt rátennénk a fedőket, tegyük azokat a lobogó forró vízbe. Vegyük, majd töröljük meg a fedőket, majd zárjuk le az üvegeket.
7. Az üveget így sterilizáljuk: mossuk és szárítsuk meg őket, majd fedő nélkül tegyük 10 percre a 90 fokra előmelegített sütőbe.
Forrás:fancyfoodfancy.wordpress.com