Vajas keksz
Nagy-Britanniában május 29-én keksznapot ünnepelnek. Úgy gondoltam, ebből az alkalomból visszanyúlok az alapokhoz, és elkészítem az angolszászok klasszikus vajas, omlós kekszét, a shortbreadet. Arányai a nálunk ismert linzerre emlékeztetnek, és mindössze 4 hozzávaló kell az elkészítéséhez. Persze az alaprecept variálható: őrölt vagy durvára tört csonthéjasokkal, fűszerekkel dúsítható. Eredetileg téglalap alakú darabokra vágják, de persze ez az ízlésetektől függ. Egy titka van: a vaj! Jó minőségűből érdemes készíteni, hiszen ekkor lesz igazán omlós.
Hozzávalók
8 nagyobb kekszhez- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 nagy csipet só
- + 1 teáskanál vaníliás cukor
- A feltéthez:
- 30 dkg cseresznye
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál vaníliás pudingpor
- A tálaláshoz:
- natúr, tejszínes krémsajt
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, folpakba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A tésztát 1-1,5 cm vastag, téglalap alakú formára nyújtjuk, és 8 téglalap alakú részre vágjuk.
A kekszeket sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben (vastagságtól függően) 12-15 percet sütjük. Akkor szép, ha világos marad.
A feltéthez a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Lábasba szórjuk, hozzáadjuk a cukrot, aláöntünk egy kevés vizet, és addig pároljuk, amíg a szemek kissé összeesnek, de nem veszítik el teljesen a formájukat. Ekkor a pudingport egy kevés vízben simára keverjük, hozzácsorgatjuk a gyümölcshöz, és kevergetve besűrítjük a levét.
A kihűlt kekszeket megkenjük a sajtkrémmel, és ráhalmozzuk a cseresznyét.