Újkrumpliból egyszerűt
Ha eljön az újburgonya szezon, akkor rávetem magam, mert – öregedő társától eltérően – olyan sok benne a víz, hogy egészségesebb, hiszen kevesebb keményítőt (szénhidrátot) tartalmaz.
Persze nem korlátlan mennyiségben, de azért sokféleképpen fogyasztom. Sütőben, olívaolajban megforgatva, csak sóval, borssal is isteni, de mindenféle zöldfűszerrel még jobb, sőt, sokszor reszelt parmezánnal is megszóróm, hogy igazán ropogósra süljön. Ha főzöm, akkor leginkább salátának szeretem. Lehet tejfölös, majonézes, de legjobban ezt a nagyon egyszerű, sima vinaigrette-es salátát szeretem, mert mindent beledobhatok, amihez épp kedvem van. Ez a koranyári állandó salátám, hideg és meleg húsokhoz esszük, piknikre tökéletes, és magában is jó ebéd, hát még ha egy buggyantott tojást is készítek hozzá. Meglepő módon a gyerekek is esznek belőle, legjobban akkor szeretik, ha zsenge, tavaszi zöldborsót is teszek bele, persze nyersen, mert az úgy finom. Most forrázott spárga, retek, újhagyma és édes koktélparadicsom került bele, hogy egyensúlyozza egy fűszeres hús ízeit. Spárga egyébként is mindenbe kerül, amíg van, olyan vagyok, mint a Bazi nagy görög lagziban az apuka és a Windex. Az öntet csak az utolsó pillanatban került rá, mert egyébént nagyon eláztatná a hagymát is és a retket, is és a zöldborsóval is igy tenne. Viszont ami másnapra maradt…: így szinte másik salátát kaptam, mert az ecetes öntet alaposan átjárta a zöldségeket és összeolvasztotta az ízeket. Hát így is nagyon finom volt, ezt elmondhatom.
Hozzávalók
- 1 kg újburgonya (nem hámozott)
- 1 csomag retek
- 1 csomag újhagyma
- 1 csomag zöldspárga
- 1 fürt koktélparadicsom
- só, bors
- olaj
- ecet
- dijoni mustár
Elkészítés
A burgonyát hideg, sós vízben tedd fel főni (ne hámozd meg). Ha felforrt, főzd kb 15 percig, míg teljesen puha nem lesz, majd szűrd le és tedd félre hűlni. Ugyanebben a lábosban forralj vizet, közben készíts a tűzhely mellé egy jeges vízzel teli tálat. Tisztítsd meg a spárgát, vágd vagy törd le a fás részeit, és alaposan most ki belőle a homokot. Dobd a forrásban lévő vízbe kb. 3 percre (a spárga vastagságától függően), majd szedd a jeges vízbe, hogy megállítsd a főzési folyamatot és még roppanós maradjon.
A vinaigrette-hez a klasszikus arányokat, vagyis 3 rész olajhoz 1 rész ecet, és 1 rész dijoni mustárt használtam, és persze sót, borsot.