Tintahal petrezselymes-fokhagymás fűszervajjal
Hozzávalók
- 40 dkg friss tintahal
- 3 ek olaj
- 12 dkg vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 salotta
- 2 nagy csokor petrezselyem
- Tálaláshoz: bagett
Elkészítés
Először elkészítjük a fűszervajat: a puha vajat (nagyon fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben nem tudjuk egyenletesen kikeverni), valamint az összes többi hozzávalót: a reszelt fokhagymát, a finomra aprított salottát és a finomra aprított petrezselymet botmixerrel pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk. Krémesre keverjük. Ebben a fázisban szétoszthatjuk tálkákba, és felhasználásig hűtőben tárolhatjuk, vagy fóliában hengerré formázva a mélyhűtőbe tehetjük. Az előkészített tintahalat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Vékony (kb. 3 mm vastag) karikákra szeleteljük. Egy nagy serpenyőt (amekkorában kényelmesen elfér az összes tintahal) szárazon füstölésig felforrósítunk. Hozzáadjuk az olajat, majd rádobjuk a tintahalat. Néhány másodpercig dobva-rázva pirítjuk, hogy kissé megpiruljon, de puha maradjon. Ne süssük sokáig, mert megkeményedik. Hozzáadjuk a petrezselymes fűszervajat, ezzel csak átforgatjuk. Friss kenyérrel vagy bagettal azonnal tálaljuk.
(A recept eredetileg Mautner Zsófi: Gyere velem főzni című könyvében jelent meg.)