Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Az év bármelyik napján elkészíthető ez a tintahallal, de leginkább egy nyarat idéző vacsorához passzol ez fűszeres, krémes fogás.

Tintahal petrezselymes-fokhagymás fűszervajjal

Adásban volt: 2013. June 20.
A recepthez tartozó videó
Az év bármelyik napján elkészíthető ez a tintahallal, de leginkább egy nyarat idéző vacsorához passzol ez fűszeres, krémes fogás.
2015. October 8.

Hozzávalók

  • 40 dkg friss tintahal
  • 3 ek olaj
  • 12 dkg vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 salotta
  • 2 nagy csokor petrezselyem
  • Tálaláshoz: bagett

Elkészítés

Először elkészítjük a fűszervajat: a puha vajat (nagyon fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben nem tudjuk egyenletesen kikeverni), valamint az összes többi hozzávalót: a reszelt fokhagymát, a finomra aprított salottát és a finomra aprított petrezselymet botmixerrel pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk. Krémesre keverjük. Ebben a fázisban szétoszthatjuk tálkákba, és felhasználásig hűtőben tárolhatjuk, vagy fóliában hengerré formázva a mélyhűtőbe tehetjük. Az előkészített tintahalat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Vékony (kb. 3 mm vastag) karikákra szeleteljük. Egy nagy serpenyőt (amekkorában kényelmesen elfér az összes tintahal) szárazon füstölésig felforrósítunk. Hozzáadjuk az olajat, majd rádobjuk a tintahalat. Néhány másodpercig dobva-rázva pirítjuk, hogy kissé megpiruljon, de puha maradjon. Ne süssük sokáig, mert megkeményedik.  Hozzáadjuk a petrezselymes fűszervajat, ezzel csak átforgatjuk. Friss kenyérrel vagy bagettal azonnal tálaljuk.

(A recept eredetileg Mautner Zsófi: Gyere velem főzni című könyvében jelent meg.)

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Petrezselymes tabbouleh

Petrezselymes tabbouleh

A tabbouleben minden benne van, amiért a mediterrán és a közel-keleti konyhák ízeit szeretjük, ráadásul pillanatok alatt elkészül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!