Teljes kiőrlésű kalácskoszorú
Ha az ünnep alatt sem szeretnénk teljesen elengedni a gyeplőt az étkezésünkben, érdemes előnyben részesíteni a lassabb felszívódású szénhidrátokból – például a teljes kiőrlésű lisztből – készült finomságokat.
Hozzávalók
3 darabhoz- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 250 g durum fehér liszt
- 15 g búzasikér
- 4 g instant élesztő
- 5 g só
- 80 g eritrit
- 1 db tojás
- 220 ml tej
- 75 g vaj
- 1 db tojássárgája
- 3 db festett tojás (lehet nyers is)
Elkészítés
A liszteket a búzasikérrel, élesztővel, sóval, eritritttel, 1 db tojással, tejjel és vajjal a robotgép táljába tesszük, és 5 percig dagasztjuk. Letakarjuk, majd meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
Ezután hat részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett nyújtódeszkán kb. 2 cm vastag rudakat sodrunk belőle. 2-2 rudat szorosan összecsavarunk, és a végüket összeillesztjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben újra kelni hagyjuk 15 percig.
Eközben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A megkelt kalácsokat egy evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával alaposan megkenjük, közepükbe egy festett tojást illesztünk, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 18 percig sütjük.
Ezt a receptet is próbáld ki: