Serinakaker, a norvég karácsonyi keksz
Hozzávalók
- 500 g liszt (átszitálva)
- ½ tk. sütőpor
- 300 g puha vaj
- 250 g cukor
- 2 közepes tojás (enyhén felverve)
- 1 tk. vaníliás cukor
- 1 tojásfehérje (a sütik kenéséhez)
- cukor, vagy apróra vágott mandula a szóráshoz
Elkészítés
Morzsoljuk homokos állagúvá a lisztet, a sütőport, és a vajat egy tálban, majd dolgozzuk hozzá a cukrot az ujjainkkal. Végül adjuk hozzá a tojást és a vaníliás cukrot, formáljunk a tésztából egy nagy gömböt. Fedjük le műanyag fóliával, tegyük hűtőbe egész estére.
Mielőtt kisütjük a sütiket, hagyjuk felengedni a tésztát, különben lehetetlen lesz vele dolgozni. Csípjünk ki kisebb darabkákat a tésztából, görgessük azokat 2,5-3 cm-es gömbökké. Ha minden gömböcske kész, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, nyomkodjuk bele az ujjunkat, kis mélyedést kialakítva. Kenjük meg a tetejüket fehérjével, szórjunk a mélyedésekbe cukorkát, mandulát.
Süssük a sütiket 175°C-on 16 percig, míg aranybarnák lesznek, hagyjuk rácsos felületen hűlni, mielőtt tálaljuk. Egy csésze kávé, vagy forró kakaó mellé ideális uzsonna ez a norvég finomság.
forrás: Food 52