Sajttorta - New York cheesecake
Hozzávalók
8-10 szelet- 25 dkg teljes kiőrlésű keksz
- 12,5 dkg olvasztott vaj
- 70 dkg krémsajt (de NEM tömlős krémsajt)
- 15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
- 1 citrom reszelt héja és 1⁄2 citrom leve
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 2 egész tojás
- 3 tojássárgája
- 2 púpos tk étkezési keményítő
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
És először elkészítjük az alapot: az aprítógépben ledarált kekszmorzsát összekeverjük az olvasztott vajjal és belenyomkodjuk egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, amit előtte kivajazunk és sütőpapírral leterítjük.
Kb. 1 cm vastag sima felületet kell kapni, amit én úgy a legkönnyebb elérni, hogy egy pohár aljával és oldalával nyomkodjuk a masszát.
Majd betesszük a hűtőbe, amíg készül a töltelék: A krémsajtot (aminél kulcsfontosságú, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben lehetetlen csomómentesre keverni) kikeverjük a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és lével, tejszínnel és a keményítővel és a tojásokkal. A keményítő elhagyható, de nagyon jó állagot biztosít a krémnek.
A tortaformát kívülről és alulról jól bebugyoláljuk több réteg alufóliába, ez azért szükséges, hogy majd a vízfürdőből a víz nehogy beszivárogjon a tortába.
Behelyezzük a formát egy mély tepsibe, amelyben jól elfér, majd frissen forralt vizet öntünk a tepsibe, úgy, hogy kb. a tepsi feléig érjen.
Betesszük a sütőbe és 45 percig sütjük. Ekkor még „remegni” fog egy kicsit, de nem baj, mert a hűlés alatt is tovább sül még, amikor kivesszük a tepsiből és teljesen lehűtjük.
Az kifejezetten jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben, úgyhogy érdemes már előző este elkészíteni.
Végül szép, nagy, sima, kerek felület kapunk, úgyhogy a díszítésre is komoly mozgástér van.