Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tripán zöldborsós rizottó

Adásban volt: 2013. június 25.
A recepthez tartozó videó
A nyár egyik slágere! Itt a zöldborsóból semmi nem vész kárba, héjastul-mindenestől felhasználható ehhez a különleges rizottóhoz.
2016. június 11.

Hozzávalók

  • 2 mogyoróhagyma vagy 1 közepes vöröshagyma
  • 20 dkg rizottó rizs (kerek szemű, pl. arborio típusú)
  • 1, 25 dl száraz fehérbor vagy Martini vagy másfajta száraz vermut
  • 4 dl alaplé (hús vagy zöldség)
  • 6 dkg parmezán
  • 25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 25 dkg friss pucolt zöldborsó héjastul
  • tálaláshoz parmezánforgácsok (opcionális)
  • egy kevés vaj
  • olívaolaj

  • bors

Elkészítés

A hagymát három evőkanál olívaolaj és egy kevés vaj keverékén addig pirítjuk, amíg el nem kezd picit barnulni.
Hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, két percig pirítjuk. Ekkor hozzáöntjük az alkoholt és megvárjuk, hogy a rizs felszívja és teljesen elpárologjon.
Közben az alaplébe belefőzzük a friss zöldborsó héját, és ekkor hozzáadjuk rizshez a leves ¼ részét. Takarékra vesszük a hőt és lefedve addig főzzük, amíg a rizs teljesen beszívja. Ekkor ismét ¼ rész leves jön, amíg teljesen felszívódik. Megint ¼ rész leves, amíg ismét felveszi a rizs. Most jön hozzá a  fagyasztott zöldborsóból készült zöldborsópüré, a friss borsó és az utolsó ¼ rész leves.
Levesszük a tűzről és legvégül belekeverjük a parmezánt. Egy-egy leves fázis után kb. 3-4 percet kell főzni a rizottót alacsony lángon. Összesen kb. 20 perc alatt készül el, hagymapirítással együtt.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Snidlinges csirkefasírt

Snidlinges csirkefasírt

Csirkefasírt bambusznyársra húzva, snidlinggel, petrezselyemmel, izgalmasan fűszerezve egy kis fahéjjal, szerecsendióval. Főzelékek kiváló kísérője.
Csodás szín, üde zamat - borsót bele!

Csodás szín, üde zamat - borsót bele!

Kétségtelenül a tavasz és a kora nyár szupersztárja a zöldborsó, május végétől élvezhetjük az édes szemeket, és szezonjában együnk belőle annyit, amennyit csak lehetséges, hiszen egy teljes évet kell várnunk az újabb randevúra.
Tripla citromos, csokis gyümölcskenyér

Tripla citromos, csokis gyümölcskenyér

Ezt a süteményt, aki egyszer elkészíti, nem fog tudni leszokni róla. A citrom összes aromája átjárja a tésztát, és az itt-ott előkerülő csoki darabok még izgalmasabbá teszik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.