Sajtos pljeskavica Ammerländer Trappista sajttal
Hozzávalók
4 személyre- 25 dkg darált sertéshús
- 25 dkg darált marhahús
- 10 dkg darált bárányhús
- 25 dkg Ammerländer Trappista sajt
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt rozmaring
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- só, őrölt fekete bors
- A steakburgonyához:
- 60 dkg újburgonya
- olívaolaj
- só (fűszersó), őrölt fekete bors
- A tálaláshoz:
- ajvár
Elkészítés
A darált húsokat még egyszer ledaráljuk, majd alaposan összedolgozzuk a szódabikarbónával, sóval, őrölt fekete borssal, a megpucolt, finomra vágott vörös- és fokhagymával, valamint a fűszerpaprikával és a rozmaringgal. Letakarjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap, sütés előtt a masszát nyolc részre osztjuk, mindből lapos korongot formázunk. Az Ammerländer Trappista sajtot 8 egyforma darabra vágjuk. Minden korong közepére teszünk 1-1 darabka sajtot, majd jól becsomagoljuk a hússal.
A húspogácsákat grillrácson, 180 °C-os forró sütőben vagy serpenyőben egy kevés olajon is átsüthetjük.
A körethez az újburgonya héját folyó víz alatt alaposan átdörzsöljük. Ezután bő vízben, forrástól számított 5 percet főzzük. Az előfőzött burgonyát lecsepegtetjük, felcikkezzük, majd tepsibe sorakoztatjuk. Összeforgatjuk olívaolajjal, sóval vagy fűszersóval, valamint őrölt fekete borssal, és 190 °C-os sütőben puhára sütjük.
A frissen sült húspogácsákat steakburgonyával és ajvárral körítve tálaljuk.
A trappista a legnépszerűbb sajtféle Magyarországon. De mindenki tapasztalta már, hogy bizony trappista és trappista közt óriási a különbség. Sajnos viszonylag sok a gyenge vagy változó minőségű termék, amelyek között nehéz eligazodni. Ha biztosra akar menni: az Ammerländer Trappista sajtja – ahogy az egy német terméktől elvárható – megbízható, kitűnő minőségű, igazán finom trappista, amivel „nem nyúlhat mellé az ember“.
Ammerland egy észak-nyugat németországi régió. A tejipari szövetkezetet hét ammerlandi tejesgazda alapította 1885-ben. Mára az Ammerländer termékekhez a tejet közel 2000 tejesgazda biztosítja nap mint nap. Az üde legelők, a gyönyörű környezet és az egészséges, erre a vidékre jellemző, fekete-fehér foltos, őshonos tehenek biztosítják, hogy minden Ammerländer sajt kiváló minőségű tejből készüljön. A tradicionális kistermelői szemléletet és a modern, nagyüzemi eljárást hatékonyan ötvöző cég termékei kitűnő ár-érték arányt képviselnek, így az Ammerländer sajtok hazánkban is egyre népszerűbbek. A kék csomagolású, szeletelt változatokat megtalálja a hűtőpultokban, de kérheti kifejezetten az Ammerländer márkát akkor is, ha kimérve vásárol. Váljék egészségére!