Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Sajtos keksz bacon dzsemmel

2016. December 11.

Hozzávalók

6-12 darabhoz
  • 3 csésze liszt
  • 1 ½ evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 1/3 csésze cukor
  • 113g vaj
  • 1 ½ csésze érett cheddar, vagy bármilyen más sajt
  • 1 ½ csésze tej
  • Bacon dzsem
  • 450g füstölt szalonna
  • 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • ¼ csésze barna cukor
  • ½ csésze erős fekete kávé
  • ¼ csésze juharszirup
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • ½ teáskanál szegfűbors

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Szitáljuk össze a száraz hozzávalókat. 75g vajat vágjunk kockákra, és villával vagy késes robotgéppel keverjük a száraz hozzávalókhoz, amíg morzsás állagot nem kapunk.

2. Keverjük hozzá a reszelt sajtot.

3. Öntsük hozzá a tejet, és alaposan keverjük össze. Ha túl száraznak találjuk a tésztát, öntsünk hozzá még egy kis tejet.

4. Lisztezett felületen nagyon rövid ideig gyúrjuk, éppen csak amíg összeáll. Formázzunk belőle egy golyót, és nyújtsuk ki kb. 1-2 cm vastagra.

5. Kis süteményformával szaggassuk ki, és tegyük egy kivajazott tepsire. Ha nem szeretnénk rögtön megsütni, ezen a ponton mehetnek be a mélyhűtőbe. Felhasználás előtt olvasszuk ki.

6. Olvasszuk meg a maradék vajat, és kenjük meg vele a kekszek tetejét. Süssük aranybarnára.

 

Bacon dzsem:

1. A bacont vágjuk apró kockára, és tegyük egy öntöttvas serpenyőbe, és néhányszor megkeverve, közepes lángon pirítsuk ropogósra.

2. A hagymát és a fokhagymát adjuk a szalonnához. Ha nagyon soknak találjuk a zsírt, kanalazzunk le belőle. Vegyük vissza a hőfokot, és kb. 8 perc alatt barnítsuk meg a hagymát.

3. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és alacsony lángon, lefedve, főzzük 1-2 órán át. Néha keverjük meg, és öntsünk hozzá egy kis vizet, ha nagyon sűrűnek találjuk.

4. Amikor a szalonna teljesen megpuhult, vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni 30 percig. Késes robotgépben dolgozzuk össze annyira, hogy a kívánt állagot elérjük.

 

Forrás: food52.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!