Sajtos keksz bacon dzsemmel
Hozzávalók
6-12 darabhoz- 3 csésze liszt
- 1 ½ evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1/3 csésze cukor
- 113g vaj
- 1 ½ csésze érett cheddar, vagy bármilyen más sajt
- 1 ½ csésze tej
- Bacon dzsem
- 450g füstölt szalonna
- 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- ¼ csésze barna cukor
- ½ csésze erős fekete kávé
- ¼ csésze juharszirup
- 2 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál balzsamecet
- ½ teáskanál szegfűbors
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Szitáljuk össze a száraz hozzávalókat. 75g vajat vágjunk kockákra, és villával vagy késes robotgéppel keverjük a száraz hozzávalókhoz, amíg morzsás állagot nem kapunk.
2. Keverjük hozzá a reszelt sajtot.
3. Öntsük hozzá a tejet, és alaposan keverjük össze. Ha túl száraznak találjuk a tésztát, öntsünk hozzá még egy kis tejet.
4. Lisztezett felületen nagyon rövid ideig gyúrjuk, éppen csak amíg összeáll. Formázzunk belőle egy golyót, és nyújtsuk ki kb. 1-2 cm vastagra.
5. Kis süteményformával szaggassuk ki, és tegyük egy kivajazott tepsire. Ha nem szeretnénk rögtön megsütni, ezen a ponton mehetnek be a mélyhűtőbe. Felhasználás előtt olvasszuk ki.
6. Olvasszuk meg a maradék vajat, és kenjük meg vele a kekszek tetejét. Süssük aranybarnára.
Bacon dzsem:
1. A bacont vágjuk apró kockára, és tegyük egy öntöttvas serpenyőbe, és néhányszor megkeverve, közepes lángon pirítsuk ropogósra.
2. A hagymát és a fokhagymát adjuk a szalonnához. Ha nagyon soknak találjuk a zsírt, kanalazzunk le belőle. Vegyük vissza a hőfokot, és kb. 8 perc alatt barnítsuk meg a hagymát.
3. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és alacsony lángon, lefedve, főzzük 1-2 órán át. Néha keverjük meg, és öntsünk hozzá egy kis vizet, ha nagyon sűrűnek találjuk.
4. Amikor a szalonna teljesen megpuhult, vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni 30 percig. Késes robotgépben dolgozzuk össze annyira, hogy a kívánt állagot elérjük.
Forrás: food52.com