Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Rumos klementin lekvár

2017. január 16.

Hozzávalók

  • 680g klementin, nagyon alaposan megmosva
  • 2 evőkanál citromlé
  • 6.5 csésze forró víz
  • 5.5 csésze kristálycukor
  • ¼ csésze rum

Elkészítés

1. Tegyünk egy nedves vászonnal kibélelt szűrőt egy tál fölé.

2. Vágjuk keresztben ketté a klementineket. Nyomjuk ki a levét a vászonra.

3. Ha végeztünk vele, a rostokat szedjük ki a héjából, és tegyük a vászonra. Kössük össze az anyag négy sarkát, és csináljunk belőle egy csomagot.

4. Tegyük a kis csomagot, a levet és a citromlevet egy lábosba.

5. A héjat vágjuk vékony csíkokra, és a forró vízzel együtt tegyük bele a lábosba.

6. Magas hőfokon forraljuk fel. Vegyük vissza annyira a hőfokot, még mindig forrjon, és főzzük addig, amíg a felére sűrűsödik, és a héj megpuhul. Ez kb. 75 perc. Vegyük le a tűzhelyről.

7. Tegyük a kis batyut egy fém szűrőbe, és egy kanállal nyomjuk ki belőle a levet.

8. Mérjünk ki 4.5 csészét a gyümölcsleves-gyümölcshéjas keverékből, tegyük egy lábosba, és adjuk hozzá a 5.5 csésze cukrot. Főzzük géles állagúra, kb. 20 perc alatt. A

9. Adjuk hozzá a rumot, és főzzük további 2 percig.

10. Öntsük fertőtlenített befőttes üvegekbe. 15 percre állítsuk vízfürdőbe.

 

 Forrás: homespunseasonalliving.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lilahagymalekvár

Lilahagymalekvár

Ennek az édes, fűszeres zöldséglekvárnak rengeteg verziója létezik, most egy egyszerű, de karakteres, fűszeres változatot készítünk. Nagyon szeretem az almás és birsalmás változatokat, tökéletesen kiegészíti a hagymát. A fűszerek esetén pedig lehet válogatni például a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom és ezek kombinációi közül. Mi most egy olya fűszert választottunk, amiben kicsit mindből van, mégis egyedi (nem véletlen az angol allspice elnevezése): ez a szegfűbors. Bátran lehet kísérletezni különböző aszalt gyümölcsökkel: mazsolával, szilvával, áfonyával.
Szilvalekvár házilag

Szilvalekvár házilag

Házi aszalt szilvás püré, ami tökéletes párja a grízsmarninak. Ha marad belőle, jó ha tudjuk: hűtőben akár 1 hétig is eláll.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.