Rumos klementin lekvár
Hozzávalók
- 680g klementin, nagyon alaposan megmosva
- 2 evőkanál citromlé
- 6.5 csésze forró víz
- 5.5 csésze kristálycukor
- ¼ csésze rum
Elkészítés
1. Tegyünk egy nedves vászonnal kibélelt szűrőt egy tál fölé.
2. Vágjuk keresztben ketté a klementineket. Nyomjuk ki a levét a vászonra.
3. Ha végeztünk vele, a rostokat szedjük ki a héjából, és tegyük a vászonra. Kössük össze az anyag négy sarkát, és csináljunk belőle egy csomagot.
4. Tegyük a kis csomagot, a levet és a citromlevet egy lábosba.
5. A héjat vágjuk vékony csíkokra, és a forró vízzel együtt tegyük bele a lábosba.
6. Magas hőfokon forraljuk fel. Vegyük vissza annyira a hőfokot, még mindig forrjon, és főzzük addig, amíg a felére sűrűsödik, és a héj megpuhul. Ez kb. 75 perc. Vegyük le a tűzhelyről.
7. Tegyük a kis batyut egy fém szűrőbe, és egy kanállal nyomjuk ki belőle a levet.
8. Mérjünk ki 4.5 csészét a gyümölcsleves-gyümölcshéjas keverékből, tegyük egy lábosba, és adjuk hozzá a 5.5 csésze cukrot. Főzzük géles állagúra, kb. 20 perc alatt. A
9. Adjuk hozzá a rumot, és főzzük további 2 percig.
10. Öntsük fertőtlenített befőttes üvegekbe. 15 percre állítsuk vízfürdőbe.
Forrás: homespunseasonalliving.com