Roppanós, fűszeres paradicsomos káposzta
Hozzávalók
2-4 személyre- 1 közepes fej új fejeskáposzta
- 1 hagyma
- fél csokor újhagyma
- ujjnyi friss gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 1 kk currypor
- 1 doboz konzerv hámozott paradicsom
- 2-3 paradicsom
- só
- bors
- olívaolaj
- Tálaláshoz: újhagyma zöldje vagy friss koriander
Elkészítés
A káposztát negyedekre vágjuk, torzsáját eltávolítjuk és vékonyra szeleteljük.
Egy nagy tálba tesszük és besózzuk, 15 percig állni hagyjuk. Ha ezt a lépést kihagynánk, akkor főzés során rengeteg vizet eresztene, és túlpuhulna.
Közben olívaolajon üvegesre pároljuk a felszeletelt hagymát, újhagymát, fokhagymát és gyömbért.
Hozzáadjuk a fűszereket és folyamatosan kevergetve pirítjuk. Felöntjük a konzerv hámozott paradicsommal, hozzáadjuk a friss paradicsomokat is, meghámozva, kimagozva, felkockázva. Sózzuk, borsozzuk. Erős lángon addig főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödik. A káposztát alaposan, amennyire csak lehet kinyomkodjuk. A mártáshoz adjuk, összekeverjük, néhány percig fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul, de még kissé ropog. Végül fedő nélkül, erős lángon is főzzük, hogy a paradicsommártás éppen csak bevonja a káposztát. Újhagyma zöldjével és/vagy friss korianderrel megszórva tálaljuk.