Pitavacsora
Imádom a pitavacsorákat! Délután begyúrom a tésztát, aztán megnézem, mit rejt a hűtőm. Tökéletes maradékhasznosítók a piták mellé készíthető sült zöldségek, mártogatók, köretek, ezekből mutatom meg nektek most három kedvencemet. Izzítsátok be a sütőket, bontsatok ki egy üveg finom bort, és beszélgessetek egy jót a pitavacsora mellett!
Hozzávalók
4 személyre- A pitákhoz:
- 50 dkg kenyérliszt
- 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 csapott teáskanál só
- kb. 3 dl langyos víz
- A sült zöldségekhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 25 dkg csiperkegomba
- gyros fűszerkeverék
- A kuszkuszhoz:
- 10 dkg kuszkusz
- só
- 1 teáskanál olívaolaj
- fél kis fej lila hagyma
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- A szezámos-csicseriborsós diphez:
- 1 konzerv (kb. 25 dkg) csicseriborsó
- 4 evőkanál szezámmag
- só, olívaolaj
Elkészítés
A pitákhoz a lisztben elkeverjük az élesztőt, az olívaolajat és a sót. Apránként hozzácsorgatjuk a langyos vizet, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 8-10 egyforma méretű darabra osztjuk, kigömbölygetjük. Ujjainkkal, körkörös mozdulatokkal mindet lapos pitává alakítjuk.
A pitákat sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, még negyed órát hagyjuk kelni, majd 220 fokra előmelegített sütőben oldalanként kb. 3-3 percet sütjük.
A zöldségekhez az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rádobjuk a cikkezett hagymát és a felaprított fokhagymát, majd mehet hozzá a feldarabolt gomba és a csíkozott paprika. Erős lángon, rázogatva összepirítjuk, gyros fűszerkeverékkel ízesítjük.
A kuszkuszt lefedhető tálba szórjuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel, megsózzuk, majd lefedve állni hagyjuk negyed órát. Ezt követően villával fellazítjuk, hozzákeverjük az olívaolajat, valamint az aprított hagymát és petrezselyemzöldet.
A diphez a csicseriborsót leszűrjük, a léből egy keveset megtartunk. Aprítógépben összetörjük. A szezámmagot forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. (Én úgy szeretem a legjobban, ha kicsit ropog a mártogatós, ezért nem szoktam finomra darálni a szezámot, hanem éppen csak „aprítom” egy kicsit.) Belekeverjük a csicseribe, megsózzuk, olívaolaj (és mellette esetleg kevés félretett konzervlé) hozzáadásával beállítjuk a krémességét.
A kész pitákat zöldségekkel, kuszkusszal és dippel tálaljuk.