Nyárváró sertésragu zöldfűszeres nokedlivel
A fogást készíthetitek csak tarjából, sőt ez a csípős-paradicsomos ragu például csirkefelsőcombbal szintén szuper finom. A nokedli pedig így, fűszeresen és sajtosan akár könnyebb főételként is megállja a helyét.
Hozzávalók
4 személyre- A raguhoz:
- 3 nagyobb szelet sertéstarja
- 3 nagyobb szelet sertéskaraj
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt fekete bors
- 20 dkg kockázott bacon
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csilipaprika
- 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
- 20 dkg fekete olajbogyó
- A nokedlihez:
- 2 + 4 tojás
- 1 csipet só
- kb. 3 dl víz
- 2 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 csokor bazsalikomlevél
- 40 dkg liszt
- 2 evőkanál + 1 teáskanál olívaolaj
- 10 dkg parmezán sajt
- parmezán a tálaláshoz
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés
1. A raguhoz a megtisztított tarját és karajt felkockázzuk. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és a húsokat erős lángon, fehéredésig sütjük. Közben sózzuk, borsozzuk. Rádobjuk a kockázott bacont, lepirítjuk, hozzáadjuk a megpucolt, aprított fokhagymát és a feldarabolt, kimagozott csilit. Felöntjük a paradicsommal, beleszórjuk az olajbogyót, sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön, kevergetve sűrű raguvá főzzük.
2. A nokedlit két tojásból készítjük. Elkeverjük a sóval, a vízzel, a kakukkfűvel és a finomra aprított bazsalikommal. Fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet egészen addig, amíg sűrű nokedlitésztát kapunk. A tésztát nem szükséges nagyon kidolgozni! Lobogó, sós vízbe szaggatva kifőzzük (mikor forr, elkeverünk benne 2 evőkanálnyi olajat), leszűrjük, és kicsit pihentetjük.
3. A maradék 4 tojást felütjük, és kikeverjük a parmezánnal. A maradék olajat felhevítjük egy nagy serpenyőben, rátesszük a tojásos masszát, és beleszórjuk a leszűrt nokedlit. Lapáttal forgatva összesütjük.
4. A kész ragut a nokedlivel tálaljuk, jól megszórjuk reszelt vagy morzsolt parmezánnal, és bazsalikomlevelekkel díszítjük.