Narancsos sütőtökkrémleves
Hozzávalók
4-6 adag- 1 kg sütőtök
- 1 nagy krumpli
- 1 közepes alma
- 1 közepes hagyma
- 2-3 ek méz
- 1/2 narancs leve
- 1,2 l leszűrt zöldségleves
- só
- bors
- szerecsendió
- friss kakukkfű
- 1 dl tejszín
- 5 dkg vaj
Elkészítés
190 C fokon 45-50 perc alatt a sütőben puhára sütjük a sütőtököt.
Amíg sül, a vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel, amikor már üvegesre puhult, 2-3 ek mézzel kicsit karamellizáljuk.
Felöntjük 1,2 l alaplével, amibe beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzzük.
Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát.
Botmixerrel krémesre pürésítjük – csak ekkor ízesítjük a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítjuk kb 1-1,5 dl tejszínnel.
Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével).
Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk.