Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Mi ez a jó zene és ez a jó csirke? – Karácsony Jamaicában

Hogyan ünneplik a Karácsonyt Jamaicában?
2016. december 18.

A jamaikaiak (akiké a nyelvtörő szerint Jamaica) nem állítanak fenyőfát a lakásaikban, és rénszarvas vontatta szánkók helyett kiöltözött tömegek lepik el az utcákat Szenteste egy izgalmas esemény alkalmából.

A Grand Marketnek nevezett felhajtás során az ünneplő tömeg ételeket, édességeket és ajándékokat vásárol, majd az idő előrehaladtával reggelig tartó bulizásba torkollik az ünneplés a fényekkel feldíszített utcákon.

Ez a népszokás a rabszolgaság idejére nyúlik vissza, amikor a rabszolgák ezen a jeles napon engedhették meg maguknak, hogy – ha csak egy napig is- de nagyjából szabadon élhessenek közösségi életet egymás között. Ilyenkor lehetőség nyílt rá, hogy a házilag elkészített termékeiket, bambuszkosarat, szalmakalapot, seprűt árusítsanak egymásnak.

Az idők változásával a szórakozás lett az esemény központja, melyet mindenki nagyon vár, különösen a gyerekek, akiket édességek és játékok bőséges kínálatából lehet megörvendeztetni.

A hagyományos jamaikai karácsonyi ételek közé tartozik a friss gyümölcs, sóska és a rum puncs, az ackee gyümölcs, a sózott hal, a (helyi konyhában egyébként is jelentős szerepet játszó) csirke, kecskehús, párolt ökörfarok, rizs és borsó.

Lássuk, milyen csirkét esznek a jamaikaiak!

Hozzávalók

  • 8 -10 szem szegfűbors
  • 2 evőkanálnyi só
  • 2 db chili paprika (scotch bonnet vagy habanero)
  • 1 csokor zöldhagyma
  • 1 ág friss kakukkfű
  • 1 csirke negyedelve

Elkészítés

 

A csirkén kívül minden hozzávalót tegyünk a robotgépbe, és másfél deci víz hozzáadásával aprítsuk fel annyira, hogy egy darabos masszát kapjunk. Öntsük át egy nagyobb tálba, és forgassuk bele alaposan a csirkedarabokat úgy, hogy a hús és a bőr közé is jusson, majd letakarva tegyük be a hűtőszekrénybe minimum 12 órára.

180 fokra előmelegített sütőben, időnként forgatva süssük készre, körülbelül 50 perc alatt. A negyed csirkéket további darabokra vágva, rizzsel tálaljuk!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Borkorcsolyák egybegyúrva: almás sajtos pite

Borkorcsolyák egybegyúrva: almás sajtos pite

Az alma és a sajt jó barátok, egy pohár finom bor mellé kifejezetten remek harapnivalók. Azért szeretem ezt a pitét, mert egyesíti a két összetevő erényeit.
Ehető ajándék az utolsó pillanatban is, ami mindig beválik: karácsonyi fűszervaj

Ehető ajándék az utolsó pillanatban is, ami mindig beválik: karácsonyi fűszervaj

Mert van az a pánikhelyzet, amikor ajándékoznál valami házi készítésűt, de már nincs elég idő..

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.