Lisztmentes gesztenyés piskótatekercs
Szaszkó Andi, a Salátagyár blog szerzőjének receptje. Kövesd Andit a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on is!
Na, persze a lisztmentesség nem jelent teljes szénhidrátmentességet, de a hagyományos recepthez képest elenyészően kevés szénhidrátot tartalmaz ez a diétás változat. Bármilyen töltelékkel lehet kombinálni, most egy őszies hangulatú gesztenyés-mascarponés-tejszínes verziót mutatok.
Hozzávalók
- A lisztmentes piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál kristályos édesítőszer
- 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- fél csomag (5 g) sütőpor
- A krémhez:
- 25 dkg natúr (cukrozatlan) gesztenyemassza
- 25 dkg light mascarpone
- 2 dl cukrozatlan habtejszín
- 20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 evőkanál rumaroma
- 0,5 csomag (10 g) zselatin fix
- + a tetejére olvasztott étcsokoládé
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét az édesítővel kemény habbá verjük. A tojáshabba óvatosan beleforgatjuk a tojások sárgáit, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert kakaóport (a szitálás fontos, hogy ne maradjanak keserű kakaócsomók a tésztában).
A kész lisztmentes piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és egyenletesen eloszlatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha a megsült piskóta széle elválik a sütőpapírtól). A megsült piskótalapot egy tiszta, nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és még forrón feltekerjük, majd hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejszínt, a natúr gesztenyemasszát, a light mascarponét, az édesítőszert és a rumaromát tálba tesszük, és robotgéppel habosra keverjük. Miután kellően kihabosítottuk a krémet, a végén géppel belekeverjük a zselatin fixet. A kihűlt piskótát ezzel a krémmel megkenjük, majd feltekerjük. (A krémből maradjon annyi, hogy a sütemény külsejére is jusson.) Végül a piskótatekercs külsejét is megkenjük, és a tetejére olvasztott étcsokit csorgatunk.
Még egy lisztmentes recept: