Citromos-diós keksz liszt nélkül
Szaszkó Andi, a Salátagyár blog szerzőjének receptje. Kövesd Andit a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on is!
Nagyon egyszerű lisztmentes, cukormentes és hozzáadott zsiradékot sem tartalmazó diós keksz.
Semmilyen különleges hozzávaló vagy konyhai rutin nem szükséges hozzá, így szinte elronthatatlan!
Hozzávalók
kb. 32 darabhoz- 16 dkg darált dió
- 2 db M-es tojásfehérje
- 1 biocitrom reszelt héja
- 12 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítés
A tojásfehérjét enyhén felverjük egy villával (csak annyira, hogy elveszítse a nyúlósságát). A tojásfehérjéhez hozzákeverjük a többi alapanyagot és összegyúrjuk.
A formázás kétféleképpen történhet:
Az egyik módja, hogy két sütőpapír között kb. 1-2 cm vékonyra kinyújtjuk a masszát, majd pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle.
Úgy is formázhatjuk, hogy vizes kézzel diónyi gombócokat gyúrunk a masszából, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben nem túl szorosan egymás mellé helyezzük, és egy kanál domború oldalával lelapítjuk a gombócokat.
Ha szeretnénk, sütés előtt nyomhatunk mindegyik keksz tetejére díszítésként még egy fél dióbelet, vagy sütés után olvasztott cukormentes csokival díszíthetjük.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. (Érdemes figyelni rá, hogy meg ne égjen a széle.) Ha elkészült, várjuk meg, hogy kihűljön, utána fogyasztható.
Ezt a receptet is próbáld ki: