Konfitált kacsataco chilis avokádó-mangó salsával
Mindjárt itt a Karácsony. Az emberek többsége ilyenkor kap a fejéhez, és eszeveszett ámokfutásba kezd a kényszerű vásárlás, kajafelhalmozás és egyéb terén – általános a jelenség. Jó volna, ha a XXI. században egyre többen eljutnánk odáig, hogy végre felmérjük, mekkora kincs az online vásárlás lehetősége, így ki tudunk szállni ebből a tolongós, túlzsúfolt mókuskerékből. Talán mára elmondhatom magamról, hogy nekem sikerült. Már hónapokkal előre elkezdek gondolkodni a dolgok menetén, és aztán többnyire minden szépen össze is áll időre. Így nem kényszerből gyorskajálunk ezidőtájt, hanem azért, mert szeretnénk.
A család imádja a street food-ot. Nyilván, mert van benne lehetőség, ízgazdagság, és ér kézzel-lábbal tolni. Na, de csavar és minőségi alapanyagok hiányában ez is tud unalomba, igénytelenségbe fordulni. Igyekszem ezt megelőzni.
Hozzávalók
- 2 kacsacomb
- 1 kg kacsazsír
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 szem borókabogyó
- 1 rúd fahéj
- 5-5 szem szegfű- és feketebors
- 2 babérlevél
- 2 ek só
- 4 db taco
- 1 mangó
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 avokádó
- 1 zellerszár
- 1 csokor korianderzöld
- 1 chilipaprika
- 1 lime
Elkészítés
A kacsazsírt egy magasfalú edényben felolvasztom, elkeverem benne a sót, hozzáadom a hagymákat, borókabogyót, fahéjat, borsokat, babérlevelet, végül belemerítem a kacsacombokat úgy, hogy ellepje a zsír. Lefedem, és a legalacsonyabb lángon, vigyázva, hogy az ne bugyogjon, konfitálom kb. két órán át, akár tűz fölött, akár sütőben 90 fokon. Nem sokkal azelőtt, hogy a kacsa elkészül, a mangót, a lilahagymát és az avokádót meghámozom, a zellerszárral, a chilivel és a korianderzölddel együtt durvára aprítom. A tacokat sütőben pár perc alatt felforrósítom. A megpuhult combokról a húst leválasztom, villával cafatokra szedem, a forró tacoba töltöm az aprított zöldségekkel és gyümölcsökkel. Lime-lével locsolom meg. (Fontos! A zsírt nem dobom ki: leszűröm, és elteszem máskorra. Isteni zöldségchipseket lehet benne sütni!)