Karácsony a világban: A katalán karácsonyi kalács, a roscón
A katalán karácsonyi kalács karika alakú, készítésekor egy szem szerencsebabot rejtenek el. Az, aki megtalálja, koronát kap a fejére.
Barcelonában a karácsony várás és ünneplés nagyban különbözik a világ többi részén megszokott ünnepléstől. A hagyományos katalán karácsony két szimbóluma a caganer és a caga tió. Előbbi egy piros sapkás emberke, letolt nadrágban, aki épp a dolgát végzi… Igazi szerencsehozó figura, még a betlehemi jászolba is berakják. Utóbbi egy farönk, amelyet a gyerekek december 8-án kapnak meg, piros sapkát tesznek rá és arcot festenek neki. A többi részét letakarják, majd december 24-ig minden nap etetik. Mogyorót és turrónt (ez egy karácsonyi nugát) adnak a farönknek, minél többet, annál több ajándék érkezik majd. Aztán Szenteste a gyerekek énekére kipotyogtatja az ajándékokat ez a rendhagyó farönk.
Hozzávalók
- 350 g búzaliszt
- 25 gramm friss élesztő
- 125 ml tej
- 100 gramm cukor
- 75 gramm vaj
- 1 egész tojás és egy tojássárgája
- reszelt narancshéj
- 1 evőkanál rum
- egy csipet só
- a díszítéshez: szárított gyümölcsök, mandula vagy bármi, ami szép
Elkészítés
1. Az élesztőt elmorzsoljuk meleg tejben, és 15 perc alatt felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitálunk 320 gramm lisztet, és a közepén kialakított mélyedésbe szórjuk a cukrot és a reszelt narancshéjat.
3. Ha felfutott az élesztő, azt is hozzáöntjük. Egy spatulával az egészet keverni kezdjük, majd folyamatosan hozzáadjuk a vajat, a rumot és a tojássárgáját.
4. Ha a tészta összeállt, egy belisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk.
5. Az elején kissé ragadni fog, de gyúrjuk addig, amíg sima nem lesz.
6. Ha ez nem akarna bekövetkezni, szórjunk alá lisztet, de csak ha feltétlenül szükséges.
7. A cipóra formázott tésztát liszttel meghintett tálba tesszük, letakarjuk és hőmérséklettől függően 2-3 órán keresztül kelni hagyjuk.
8. A megkelt tésztát kivesszük a tálból és röviden átgyúrjuk, majd a két hüvelykujjunkkal egy lyukat alakítunk ki a közepén, és óvatos, de határozott mozdulatokkal megformáljuk a roscónt.
9. Az átmérő kialakításánál érdemes figyelembe venni a sütőedény méretét.
10. A tepsibe sütőpapírt terítünk, és ráhelyezzük a tésztát (lehet, hogy kicsit ragadni fog, de ez most nem számít).
11. Letakarjuk ismét, és hagyjuk a duplájára kelni kb 40-50 perc alatt.
12. Ezután megkenjük felvert tojással, majd dekoráljuk a magokkal, szárított gyümölcsökkel.
13. 160 fokos sütőben kb fél óráig süssük, amíg aranybarna lesz. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni!