Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyerekbarát cukkini egytál

Még mindig (és még meddig…) iskola, még mindig rohanás, lecke, munka, minden, ami a konyhában töltött időtől elvesz. És akkor még legyen egészséges is az a vacsora, meg laktató, meg persze finom, amit megesznek a gyerekek. Esznek cukkinit? Nem? Majd most fognak!
2017. September 20.

Ez a cukkinis, rizses egytálétel sajtos is, a cukkini csak rostot és vizet ad hozzá, és nincs “fúúúújnemeszem meg” íze, és az egész tök finom, úgyhogy enni fogják, nyugalom. Ugyan nem gyorsan készül el, mert sokat kell sütni, annyira vizes a cukkini, és gyakorlatilag annak a levében főzöd meg a rizst, viszont a leghosszabb az egészben az, amíg lereszeled a cukkinit meg a sajtot, és az se több 10 egész percnél. Aztán otthagyhatod a sütőben az egészet. Én az évek során többféle fűszerezést is kipróbáltam, mert a cukkini mindent bír. A legnagyobb sikere a sima sós, borsos, fokhagymás verziónak van, úgyhogy azt mutatom meg, de tudd, hogy lehetsz bátor, és adhatsz hozzá zöldfűszereket, meg tulajdonképpen bármit.

Hozzávalók

  • 1 kg cukkini
  • 2 tk só
  • 9 dkg rizs
  • 1 közepes fej hagyma apróra vágva
  • 5 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ¼ dl folyadék (tej, alaplé, tejszín)
  • 5 dkg (vagy több!!) reszelt parmezán

Elkészítés

Sara cukkiniegytal1

Melegítsd elő a sütőt 175ºC fokra és vajazz ki egy tepsit. Hevíts 3 ek olajat egy serpenyőben és alacsony lángon, 8-10 perc alatt párold meg rajta a hagymát. Eközben reszeld le a cukkinit és a sajtot, és tedd félre. Add a hagymához a fokhagymát, tedd nagyobbra a lángot és enyhén pirítsd meg, majd add hozzá a rizst (ne főzd elő), és néhány percig kevergetve süsd. Alaposan sózd, borsozd, majd add a cukkinihez a folyadékkal (én tejszínnel szoktam), és a sajt nagyobb részével együtt, és keverd össze. Simítsd a tepsibe, majd fedd le a fóliával, és süsd kb. 1 órát, míg a rizs megpuhul (lehet, hogy több idő kell neki, a cukkini lassan engedi ki magából a nedvességet). Ha kész, locsold meg a maradék olajjal, szórd meg a maradék sajttal, és grill alatt, vagy legalább 220ºC-on pirítsd meg a tetejét.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csak 15 percre vagy ettől a melengető, laktató levestől!

Csak 15 percre vagy ettől a melengető, laktató levestől!

Szóval ha esküdözni ugyan nem is fogok, de a szavamat adom, hogy 15 perc alatt megleszel!
Pillanatok alatt elkészül ez az isteni krémleves

Pillanatok alatt elkészül ez az isteni krémleves

Thai citromfüves kukoricakrém leves
Gyümölcsös süti, avagy cobbler - szinte bármiből

Gyümölcsös süti, avagy cobbler - szinte bármiből

Mert tényleg bármiből elkészíthető ez a remekül variálható desszert, ha van otthon gyümölcs, liszt, vaj, és cukor. Vagyis kicsit pitetészta, kicsit keksz, ropog és édes, és ha egyszer elkészíted, örökre megjegyezted.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!