Gyerekbarát cukkini egytál
Ez a cukkinis, rizses egytálétel sajtos is, a cukkini csak rostot és vizet ad hozzá, és nincs “fúúúújnemeszem meg” íze, és az egész tök finom, úgyhogy enni fogják, nyugalom. Ugyan nem gyorsan készül el, mert sokat kell sütni, annyira vizes a cukkini, és gyakorlatilag annak a levében főzöd meg a rizst, viszont a leghosszabb az egészben az, amíg lereszeled a cukkinit meg a sajtot, és az se több 10 egész percnél. Aztán otthagyhatod a sütőben az egészet. Én az évek során többféle fűszerezést is kipróbáltam, mert a cukkini mindent bír. A legnagyobb sikere a sima sós, borsos, fokhagymás verziónak van, úgyhogy azt mutatom meg, de tudd, hogy lehetsz bátor, és adhatsz hozzá zöldfűszereket, meg tulajdonképpen bármit.
Hozzávalók
- 1 kg cukkini
- 2 tk só
- 9 dkg rizs
- 1 közepes fej hagyma apróra vágva
- 5 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 ¼ dl folyadék (tej, alaplé, tejszín)
- 5 dkg (vagy több!!) reszelt parmezán
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 175ºC fokra és vajazz ki egy tepsit. Hevíts 3 ek olajat egy serpenyőben és alacsony lángon, 8-10 perc alatt párold meg rajta a hagymát. Eközben reszeld le a cukkinit és a sajtot, és tedd félre. Add a hagymához a fokhagymát, tedd nagyobbra a lángot és enyhén pirítsd meg, majd add hozzá a rizst (ne főzd elő), és néhány percig kevergetve süsd. Alaposan sózd, borsozd, majd add a cukkinihez a folyadékkal (én tejszínnel szoktam), és a sajt nagyobb részével együtt, és keverd össze. Simítsd a tepsibe, majd fedd le a fóliával, és süsd kb. 1 órát, míg a rizs megpuhul (lehet, hogy több idő kell neki, a cukkini lassan engedi ki magából a nedvességet). Ha kész, locsold meg a maradék olajjal, szórd meg a maradék sajttal, és grill alatt, vagy legalább 220ºC-on pirítsd meg a tetejét.