Gluténmentes mézeskalács
Hozzávalók
- 4 ek. méz
- 4 dkg vaj
- 2 db tojás
- 5 dkg kristálycukor
- 40 dkg porcukor
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 1 db citrom
- 25 dkg gluténmentes süteményliszt
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék és 1 tk. sütőpor vagy szódabikarbóna
- céklapor
Elkészítés
1. Egy edényben összemelegítjük a mézet a vajjal és a kristálycukorral. Amint összeolvadt a massza, kicsit lehűtjük, és hozzáadjuk a tojást. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, a mézeskalács fűszerkeveréket, majd először kanállal alaposan összedolgozzuk, végül kézzel átgyúrjuk. Legalább fél órát hűtőben pihentetjük.
2. A nyújtáshoz lisztezett deszkát vagy szilikon lapot használunk, a tészta felületét fóliával beterítjük. Kicsivel kevesebb, mint fél centi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és 180 fokon 8-9 perc alatt megsütjük.
3. A díszítéshez hűlni hagyjuk. A cukormázhoz egy tojásfehérjét, 15 dkg porcukrot, és egy kevés citromlevet kemény habbá verünk. A piros máz elkészítéséhez céklaporral színezzük, de ilyenkor kevés vízzel érdemes ellensúlyozni a hozzáadott por szárazságát.
4. Habzsákba töltjük a mázakat és kidíszítjük a mézeskalácsokat.