Fűszeres, burgonyás-karfiolos indiai egytálétel (Aloo gobi)
Hozzávalók
4 főre- 1 nagy fej karfiol
- 4-6 közepes méretű krumpli
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- kb. 5 cm friss gyömbér
- 2 közepes méretű paradicsom
- olaj
- 1 tk egész köménymag
- 1 tk mustármag
- 2 púpos tk kurkuma
- 2 púpos tk őrölt koriander
- 2 púpos tk cayenne bors vagy pirospaprika
- 2 púpos tk garam masala
- só
- bors
- friss koriander
Elkészítés
Kicsi rózsákra szedjük a karfiolt és krumplit felkockázzuk.
Felaprítjuk a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért egészen apróra.
Egy lábasban szárazon, olaj nélkül megpirítjuk a köménymagot és a mustármagot magas hőfokon, egészen addig, amíg nem kezd el pattogni,„ugrálni” a lábasban.
Ekkor hozzáadjuk az olajat, majd jön a hagyma, fokhagyma és a gyömbér, a hőfokot közepesre állítjuk és kicsit pirítjuk, puhítjuk.
Hozzáadjuk a kurkumát és a cayenne borsot vagy a paprikát.
A fűszeres keverékre rádobjuk a krumplit, átforgatjuk, hogy a fűszerek bevonják. Kb. 5 percig pirítjuk, hogy a krumpli kicsit puhuljon.
Hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot, majd a karfiolrózsákat.
Rászórjuk az őrölt koriandert és a garam masala-t (ez egy indiai fűszerkeverék, nagyobb szupermarketekben és különleges fűszereket árusító boltokban kapható).
Az egészet jól átforgatjuk, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el és bevonják a zöldségeket.
Aláöntünk kb. 1 dl vizet, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt kb. 15 percig főzzük alacsony hőfokon, ameddig a karfiol megpuhul.
A legvégén még fedő nélkül nagy lángon főzzük, hogy minden folyadék elpárologjon.
Ha van épp, friss korianderrel megszórva tálaljuk.