Füge salátában
Gyerekkoromban egyszer Hvar szigetén nyaraltunk. Talán 7-8 éves lehettem, még sok minden új volt, az utazás, a pálmafák, az állandó napsütés, a tenger – és a fügefák mindenütt, amerre néztünk. Az út szélén vadon termő fáktól a kertben nevelgetett bokrokig mindenhol fügefák voltak, és – augusztus lévén – roskadoztak a terméstől, bár nagyon meg kellett dolgozni minden falatért, mert egyelőre csak a fák tetején volt érett füge. És persze augusztus vége volt, haza kellett menni, kezdődött az iskola, és a fügefák is ottmaradtak, aztán sokáig nem találkoztam se fügével, se nyárral. De azóta azt tudom mondani, hogy a füge az egyik legkedvencebb gyümölcsöm, főleg, mert mire az igazi fügeszezon jön, nyár végén, ősz elején, addigra már a másik nagy kedvencem, a barack eltűnik.
Azt, hogy a füge milyen fantasztikusan illik sós ételekhez, már rég felfedeztem, viszont az elmúlt években szinte kizárólag salátában ettem, mert annyira finom. Kötelező kiegészítő a balzsamecet, és valamilyen erős sajt, így a füge íze tökéletesen kiegészül.
Hozzávalók
- 1 dl balzsamecet
- 10 durvára vágott dió
- 10 dkg salátamix
- 1 mozzarella
- 10 dkg kéksajt (gorgonzola, Roquefort, stb)
- 6 füge negyedekre vágva
- 4 ek olívaolaj
- só, bors
Elkészítés
Az egész folyamat nagyon egyszerű, és mindössze két dologgal kell egy kicsit törődni: az egyik a balzsamecet, a másik a dió. A balzsamecetet tedd fel egy kis lábosban közepes lángon forrni. Forrald le nagyjából a felére, hogy szirupos legyen, és koncentráltabb legyen az íze. Közben a diót száraz serpenyőben szintén közepes lángon pirítsd addig, amíg meg nem érzed az illatát. Mindkettőt tedd félre.
Rendezd egy tálra a salátakeveréket, majd helyezd rá a fügenegyedeket. A mozzarellát szaggasd szét kb. negyed füge nagyságú darabokra, és ezt is rendezd a salátára. Morzsolj a tányérra kéksajtot, hogy mindenhova jusson, majd a dióval is szórd meg a salátát. Végül locsolgasd meg a balzsamecet sziruppal és az olívaolajjal. Egyrészt gyönyörű, másrészt elképesztően sokszínű és ízletes.