Foszlós sütőtökös-fahéjas csiga teljes kiőrlésű lisztből
Szaszkó Andi, a Salátagyár blog szerzőjének receptje. Kövesd Andit a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on is!
Már egy darab is hihetetlenül laktató ebből a sütiből, de mégsem nehezít el, mert sem a tésztájához, sem a töltelékhez nem használunk zsiradékot. Az elkészítés fénypontja a sütés, amikor az egész lakást belengi a finom fahéjas, fűszeres illat, amitől garantáltan őszies hangulatba jövünk!
Hozzávalók
- A fahéjas csiga tésztájához:
- 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg búzasikér
- 10 dkg langyos skyr
- 4 dl langyos víz vagy tej
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
- A töltelékhez:
- 40 dkg sült sütőtök
- 10 g őrölt fahéj
- 1 teáskanál (2 g) őrölt szegfűszeg
- édesítőszer ízlés szerint (a tök édességétől függően)
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
A tészta hozzávalóiból puha, a tál falától elváló diétás kelt tésztát dagasztunk. A tésztát folpackkal letakart tálban, meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára dagasztjuk.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket:
A sült, kihűlt sütőtököt pürésítjük, majd összekeverjük az édesítőszerrel és a fűszerekkel.
Az időközben megkelt tésztát teljes kiőrlésű liszttel megszórt felületre borítjuk, és kb. 3 cm vékony téglalap alakúra nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát megkenjük a fűszeres sütőtökkel, majd a két rövidebb oldalát kb. 2 cm-es sávban behajtjuk. Ezután az egészet szorosan feltekerjük, és kb. 3-4 cm vastag szeletekre vágjuk. Az így kapott nyers sütőtökös csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk nem túl sok helyet hagyva közöttük, hogy össze tudjanak sülni – így nem fognak kiszáradni sütés közben.
A kenéshez a tojást felütjük, villával felverjük, majd a csigák tetejét ecsettel megkenjük.
Előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük (akkor jó, amikor aranybarnára pirult a csigák teteje).
Ezt a receptet is próbáld ki: